3 razloga za odabir univerzalnih adheziva

459
3 razloga za odabir univerzalnih adheziva

Imate mnogo opcija kada je u pitanju dentalni adheziv. Otkrijte što razlikuje univerzalne adhezive i koje inovativne materijale mogu donijeti vašem postupku - i vašoj praksi.
Dr. Miryam Schuckar, Globalni menadžer za znanstvene poslove

Uvod

Kada je u pitanju dentalni adheziv, stomatolozi su uživali u obilju izbora. I dok mnogo opcija za adheziv može zvučati kao blagoslov, često dovodi do zbunjenosti i frustracije. Snaga vezivanja, kompatibilnost tehnika, jednostavnost upotrebe, metoda stvrdnjavanja, financijska ograničenja, vrijeme obuke - s toliko varijabli koje treba uzeti u obzir, kako donijeti pravi izbor? Srećom, odluka ne mora biti komplicirana.

Univerzalni adhezivi su tu da pomognu.

Od svog nastanka, univerzalni adhezivi su se pokazali kao snažna, pouzdana i svestrana klasa materijala koja može olakšati postupke, inventar i još mnogo toga. Ovi jedinstveni materijali pojednostavljuju postupak vezivanja smanjenjem broja proizvoda koje vi i vaše osoblje morate savladati i držati na zalihi. A manje proizvoda znači manje koraka i jednostavnije postupke. Iako univerzalni adhezivi nisu novi, i dalje pružaju mogućnosti za modernu dentalnu praksu - uključujući tri specifične prednosti.

Razlog br. 1: Jednostavnost

Ponekad manje zaista znači više.

Dok su ranije generacije adheziva zahtijevale više bočica i koraka kako bi postigle adekvatno vezivanje, univerzalni adhezivi su dizajnirani da rade više na više površina i u više vrsta restauracija - u manje koraka. To znači manje informacija za zapamtiti i manje prostora za grešku. Kako je dr. Marcos Vargas, D.D.S., rekao o prelasku na univerzalne adhezive: "Umjesto da mijenjam upute svaki put, želim imati jedan set uputa koji mogu pravilno koristiti. Znamo da je praktičnije da se stomatolog sjeti što treba raditi kada imate samo jedan korak umjesto više koraka."

Univerzalni adhezivi kao klasa su dizajnirani da:

Vežu se na mnoge dentalne površine Rade u etch modu po vašem izboru: total-etch, self-etch ili selective-etch Pr pruže snažna vezivanja Rade i u direktnim i indirektnim restauracijama Nude sve-u-jednoj bočici za praktičnost, bez potrebe za zasebnim premazima Rezultiraju gotovo nikakvom postoperativnom osjetljivošću Jednostavnost i svestranost izuzetno su privlačni za modernu dentalnu praksu. Prema dr. Vargasu: "Želio sam imati jedan adheziv koji radi s objema [izravnim i neizravnim restauracijama] i s kojim sam bio udoban i koristio svakodnevno." Uklanjanjem varijabli povezanih s više koraka i bočica pomažete pojednostaviti svoj radni proces i inventar. Također, s manje proizvoda koje treba pratiti, smanjujete rizik od bacanja suvišnih ili isteklih materijala.

Osim toga, neki moderni univerzalni adhezivi pružaju dodatne pogodnosti. Na primjer, 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesive veže i zatvara dentin zahvaćen karijesom kako bi vam pružio povjerenje prilikom izvođenja minimalno invazivnih priprema. Sve to čini klasu materijala koja pomaže pojednostaviti radne procese, optimizirati inventar i omogućiti konzervativnu dentalnu filozofiju.

Univerzalni adhezivi pružaju:

Razlog br. 2: Snažna znanstvena podrška

Adhezivna stomatologija prošla je mnoge evolucije od svog nastanka; s svakom promjenom uspjeli smo iskoristiti nove znanstvene razvoje kako bismo riješili probleme u praksi i pomogli našim pacijentima da postignu najbolje moguće rezultate. Stoga pacijenti vjeruju svojim stomatolozima da su u tijeku s najnovijim inovacijama. Tu dolaze do izražaja univerzalni dentalni adhezivi.

Univerzalni adhezivi mogu se pouzdano koristiti jer se temelje na znanstvenim istraživanjima. Na primjer, 3M univerzalni adhezivi duguju svoju svestranost i sustav jedne bočice trodijelnoj "VMS" tehnologiji:

  • Vitrebond™ kopolimer: Proprietarni metakrilatno-modificirani polialkenoični kopolimer koji pruža toleranciju na vlagu adhezivnoj formuli, garantirajući snažna vezivanja za vlažni ili suhi dentin u tehnici total-etch. Osim toga, pomaže smanjiti postoperativnu osjetljivost i osjetljivost tehnike.
  • Monomer metakriloksidecil fosfat (MDP): Dobro poznati fosfatni monomer koji omogućuje primjenu self-etch tehnike, sposobnost vezivanja s cirkonijem i aluminijem, te stabilnost bez potrebe za hlađenjem.
  • Silan: Aktivni i stabilni silan omogućuje vezivanje staklokeramike bez potrebe za dodatnim silanskim premazom.

Znanstvena inovacija također omogućuje dodavanje novih značajki univerzalnim adhezivima. U slučaju Scotchbond Universal Plus Adhesive, prisutnost derivata BPA koji ne sadrži križanje i radiopakni monomer omogućuje radiopaknost sličnu dentinu, pomažući u sprječavanju pogrešne dijagnoze i prekomjerne obrade na rendgenskim snimkama. Dok neki dentalni adhezivi postižu radiopaknost pomoću radiopaknih punila koja se mogu taložiti u bočici, Scotchbond Universal Plus Adhesive ostaje homogeno miješan, što osigurava da svaka kapljica adheziva ima iste svojstva. Imajući sve to na umu, univerzalni adhezivi i dalje se razvijaju, stvarajući više mogućnosti za korist od znanstvenog razvoja - i više razloga za dodavanje ovih inovativnih materijala u svoju praksu.


Slikovna formula radiopakne smole, X = teški element, omogućava radiopaknost, s rendgenskim snimkama izvađenih ljudskih kutnjaka s kavitama klase I, s namjernim nagomilavanjem adheziva. Punjenje materijalom 3M™ Filtek™ One Bulk Fill Restorative. Unutarnji podaci tvrtke 3M, H. Loll et al., J Dent Res 99 (Spec Iss A): No. 757, 2020

Razlog br. 3: Stvaranje pozitivnog iskustva pacijenta

Osim stvaranja zdravih i lijepih osmijeha, dentalni stručnjaci žele da njihovi pacijenti imaju najbolje moguće iskustvo. I dok prijateljski pristup puno znači, odabir materijala čini razliku - uključujući vaš adheziv.

Postoperativna osjetljivost posljednji je ishod koji želite nakon restorativnog postupka, ali može biti teško predvidjeti ili izbjeći. Međutim, određeni materijali, poput univerzalnih adheziva, dizajnirani su da pomognu smanjiti rizik. Na primjer, vodeno-etanolna otopina u 3M-ovim univerzalnim adhezivima smanjuje incidenciju postoperativne osjetljivosti gotovo na nulu [slika 1]. U drugim formulacijama, kada se otapala ispare, kolagenski sloj može se previše osušiti, što uzrokuje kolaps dentinskih vlakana i osjetljivost. Voda u otapalu 3M-ovih univerzalnih adheziva ponovno hidratizira kolagen, sprječavajući ovaj problem.

Osim osjetljivosti, svaki dentalni stručnjak želi da njegov trud traje što je duže moguće. Međutim, uspjeh restauracije ovisi o snazi njezinih adhezijskih veza. Kada veze propadnu, i stomatolozi i pacijenti pate posljedice. Srećom, univerzalni adhezivi pružaju zlatni standard adhezije mnogim dentalnim i restaurativnim supstratima, smanjujući rizik od neugodnih posjeta zbog popravka ili zamjene. To ne samo da štiti vaše pacijente i vašu reputaciju, već pomaže uštedjeti vrijeme i troškove povezane s neuspjelim restauracijama.


Slika: Rezultati terenske evaluacije tvrtke 3M. 120 kliničara mjerilo je incidenciju postoperativne osjetljivosti u više od 8.500 direktnih primjena 3M™ Scotchbond™ Universal Adhesive.¹

Zaključak

Adhezivna stomatologija prošla je mnoge evolucije od svog nastanka, i s svakom promjenom pronašli smo nove načine za pojednostavljenje procesa, rješavanje problema i pomoć našim pacijentima da postignu najbolje moguće rezultate. I dok svaki materijal donosi nešto drugačije na stol, univerzalni adhezivi pružaju jednu dodatnu prednost: snažnu kliničku povijest. Dentalni stručnjaci žele proizvode u koje mogu imati povjerenja da sigurno i namjenski rade, a to dolazi s testiranjem i vremenom. Dostupnost detaljne znanstvene dokumentacije, pozitivnih iskustvenih izvještaja i - najvažnije - dugoročnih kliničkih studija dobar su pokazatelj kako bi proizvod mogao performirati tijekom godina.

Na primjer, 3M™ Scotchbond™ Universal Adhesive nije samo prvi univerzalni adheziv na svijetu, već i najistraženiji i klinički dokazani univerzalni adheziv u industriji - s više od 4500 objavljenih pregleda, laboratorijskih istraživanja i rezultata kliničkih studija. Osim toga, Scotchbond Universal Adhesive je prvi univerzalni adheziv s objavljenim rezultatima petogodišnjih kliničkih studija. Njegov nasljednik, Scotchbond Universal Plus Adhesive (lansiran 2020. godine), podiže univerzalne adhezive na sljedeću razinu. Zadržava sve prednosti originalnog adheziva, ali dodaje još veću kontrolu i predvidljivost - jer dobar adheziv se ne treba mjeriti samo snagom veze. Imajući sve to na umu, univerzalni adhezivi su klinički dokazana klasa dentalnih adheziva koja koristi inovativnu znanost kako bi pružila jednostavnost, svestranost i pouzdanost - i jednostavno ih ne smijemo zanemariti.

1 R. Guggenberger, B. Cerny, C. Thalacker, K. Wiggins, and A. B. Soares: Postoperative Sensitivity with a New Universal Adhesive. IADR 2012, Brazil. Abstract #186
A. A. Robles, N. C. Lawson, C. Fu, D. A. Givan, and J. O. Burgess: Clinical Evaluation of Universal and Two Bottle Total Etch Adhesives at 5 Years. AADR 2018, Fort Lauderdale, FL, USA. Abstract #1491
3 A. D. Loguercio, et al.: A new universal simplified adhesive: 36-Month randomized double-blind clinical trial. Journal of Dentistry September 2015, 43 (Issue 9), 1083-1092

Slični postovi

Klinički prikaz slučaja: Restauracija II klase uz upotrebu 3M Filtek Supreme Flowable i 3M Filtek One Bulk Fill materijala

Klinički prikaz slučaja: Restauracija II klase uz upotrebu 3M Filtek Supreme Flowable i 3M Filtek One Bulk Fill materijala

Pacijent se javio sa neadekvatnim amalgamskim plombom koja je pokazivala znakove rubnog labavljenja, diskoloracije i sekundarnog karijesa. Pacijent se žalio na toplinsku osjetljivost i osjetljivost na zagriz. Plan terapije je podrazumevao...

406
Ultimativna snaga za bezmetalnu keramiku

Ultimativna snaga za bezmetalnu keramiku

RelyX™ Ultimate Adhesive Resin  Cement je inovativni dual vezujući cement tvrtke 3M™ ESPE™, razvijen da zadovolji specifične potrebe cementiranja bezmetalne keramike.

1966
Držite se inovacija: 5 prednosti modernih univerzalnih sustava ljepila

Držite se inovacija: 5 prednosti modernih univerzalnih sustava ljepila

Od dodatnog radiopacitete do mogućnosti zatvaranja dentina zahvaćenog karijesom, moderna univerzalna ljepila dolaze s nizom proceduralnih prednosti. Vrijeme je da ponovo otkrijete univerzalne adhezive i naučite o njihovim prednostima koji ste...

910

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.