Držite se inovacija: 5 prednosti modernih univerzalnih sustava ljepila

1063
Držite se inovacija: 5 prednosti modernih univerzalnih sustava ljepila

Od dodatnog radiopacitete do mogućnosti zatvaranja dentina zahvaćenog karijesom, moderna univerzalna ljepila dolaze s nizom proceduralnih prednosti. Vrijeme je da ponovo otkrijete univerzalne adhezive i naučite o njihovim prednostima koji ste možda propustili.

Od demografije i pacijentovih želja, do tehnike i filozofije, pa čak i našeg općeg poimanja oralnog zdravlja-stomatologija konstantno evoluira. Ove promjene traže nove i inovativne materijale, uključujući tu i ljepila. Proizvođači nastavljaju da poboljšavati dentalna ljepila da bi izašli u susret modernim potrebama kliničara. Univerzalna ljepila, pogotovo, nude značajne prednosti u performansi i jednostavnost tokom upotrebe.
Dobar univerzalni ljepilo treba da ima sljedeće karakteristike:

  • Visoku snagu vezivanja;
  • Kompatibilnost s Vašom tehnikom nagrizanja;
  • Podobnost i za direktne i indirektne naknade;
  • Sposobnost lijepljenja naknada izrađenih od materijala poput staklo keramike, cirkonije, metala i kompozita bez upotrebe dodatnog prajmera.

Univerzalna ljepila se neprestano poboljšavaju zbog ovih razloga, ali postoji još pet prednosti koje možda niste uzimali u obzir.

1. Radioprozirnost: razlikovanje slojeva adheziva od pukotina i karijesa
Većina univerzalnih ljepila su radiolucentna. Na rendgenskoj snimci, teško je diferencirati razliku između ljepljivog sloja, sekundarnog karijesa i pukotina u samoj naknadi, naročito u regijama nedostupnim za inspekciju. Prozirnostt ispod postojeće restoracije može dovesti do postavljanja pogrešne dijagnoze- i potencijalno invazivnog prekomjernog liječenja zuba. Kako bi riješili ovaj problem, neki proizvođači dodaju anorganska radioprozirne punioce da bi povećali vidljivost ljepila na slikama. Međutim, anorganska punila mogu povećati viskoznost i utjecati na svojstva materijala, što otežava njihovu manipulaciju. Dodatno, punioci teže da se sležu tokom vrijemena što može negativno utjecati na kvalitet proizvoda ako se bočica ne protrese dobro prije upotrebe.

Namjerno slojevito nanošenje ispod restoracije Klase I - rtg snimak izvađenog humanog molara. Prva tri molara na lijevoj strani su tretirana sa različitim netransparentnim univerzalnim ljepilima dok je molar desne strane tretiran sa 3M-vim ScotchBond Universal Plus Adhezivom. Da bi se izbjegli potencijalni problemi, koristite univerzalna ljepila formulirana tako da postignu radiopacitet sličan dentinu bez dodavanja filera. 3M ScotchBond Universal Plus Adheziv, na primjer, u sebi ima novorazvijeni momomer koji ostaje homogeno distribuiran u ljepilu i osigurava nisku viskoznost.

2. Prianjanje za karijesom pogođen dentin: Podrška za minimalno invazivne postupke
Sve više i više stomatologa koristi minimalno invazivan pristup i traže načine da sačuvaju što je moguće više zubnih tkiva kada uklanjaju karijes. U većini slučajeva, ovo znači ostavljanje karijesom pogođen ali čvrst dentin na podu kaviteta. U dubokim kavitetima, čak i omekšani dentin blizu komore može biti ostavljen. Ipak, za ovakav uspješan pristup mora postojati čvrsto i intimno zaptivanje oko karijesom zahvaćenih tkiva. Zaptivanje onemogućava zaostale bakterije da dobiju hranljive materije i zaustavlja progresiju propadanja zuba. Zahvaljujući tome, možete nastaviti sa minimalno invazivnim tretmanima i ispunima a opet koristiti univerzalni adheziv. 3M Scotchbond Universal Plus Adheziv na primjer, je formulisan za jaku vezu istovremeno i za zdrav dentin ali i za karijesom zahvaćen dentin, kao i za zatvaranje karijesom zahvaćenog dentina formiranjem jasno definisanog neprekidnog hibridnog sloja. Ovo znači da kliničari mogu iskoristiti prednosti fizičkih svojstava univerzalnih ljepilaa i prednosti postupka rada a sprječavajući pojavu sekundarnog karijesa.


- Zatezna čvrstoća 3MScotchbond Universal Plus Adheziva
za karijesom zahvaćeni dentin u poređenju sa vezom za zdrav dentin.

3. Formulacija bez BPA derivata: Olakšana njega pacijenata
Potaknuti povećanom raspravom o Bisfenolu A u različitim medijima, pacijenti i stomatolozi traže postupke i materijale za liječenje koji u sebi nemaju formulacije na bazi BPA derivata, poput BisGMA. Da bi ste Vašem pacijentu pružili maksimalnu sigurnost u materijale koje koristite, potražite univerzalne adhezive sa formulacijom bez BPA poput ScotchBond Universal Plus Adheziva.

4. Funkcija prajmera za indirektne restauracije: Poboljšava trajnost, čini postupak dinamičnijim i smanjuje broj potrebnih instrumenata
Većina stomatologa je naviknuta da koristi prajmer kada lijepi indirektno izrađene naknade. Ipak, ovaj korak se može eliminirati u isto vrijemeno kada se poboljša jačina veze- korišćenjem odgovarajućeg ljepila. Na primjer, ScotchBond Universal Plus Adheziv sadrži optimalnu mješavinu silana koja mu omogućuje da funkcioniše i kao prajmer i kao ljepilo. Kao dodatak metakrilatnoj formulaciji silana u prethodnim ljepilima, 3M ScotchBond Universal Adheziv , nova formulacija sadrži također i amino-funkcionalne silane. Ova kombinacija omogućuje zlatni standard snage veze za nagriženu staklo keramiku. Zapravo, više in-vitro studija je ukazalo da je snaga veze ScotchBond Universal Plus Adheziva na nagriženoj staklo keramici slična onoj kod ljepila sa odvojenim silanom i postupkom silanizacije.


- Zatezna čvrstoća veze 3M ScotchBond Universal Plus Adheziva za litijum-disilikat.

5. Autopolimerizacija i dvostruka polimerizacija: Dinamična procedura, smanjen broj potrebnih instrumenata i poboljšana pouzdanost
Kisele formulacije ljepila poput modernih univerzalnih ljepila su često nekompatibilne sa peroksid/amin inicijatorima korišćenim u autopolimerizujućim i dvojnopolimerizujućim proizvodima poput cemenata na bazi smole ili materijala na nadogradnju, zbog kiselosti koja može inhibirati polimerizaciju na spoju ljepila. Da bi se prevazišla ova nepodudarnost, tipični takozvani samovezujući aktivator ili dvojnovezujući aktivator moraju da se mešaju sa ljepilom kao dodatni korak pre nanošenja. ScotchBond Universal Plus Adheziv sadrži male količine metalnih soli koje obezbeđuju kompatibilnost sa peroksid/amin i eliminira potrebu za dodatnim korakom. Međutim, ljepilo i dalje mora da se polimerizuje svetlosnim izvorom, da bi se obezbedio maksimalni učinak. ScotchBond Universal Plus Adheziv ima dodatnu prednost kada se koristi u kombinaciji sa 3M Relyx Universal Resin Cement-om: ljepilo ne mora da bude svjetlo polimerizovan zato što autopolimerizujući mehanizam samog cementa polimerizuje i sloj ljepila. Ovo znači da ljepilo može biti optimalno distribuiran pritiskom tokom postavljanja restorativnog materijala- čime se uspješno izbegavaju problemi sa naleganjem naknade izazvani polimerizovanim višeslojnim adhezivom pre postavljanja naknade.

Zaključak
Univerzalni ljepila pružaju mnogo prednosti a neki materijali su napredovali daleko od same snažne jačine veze. Ovi materijali novih generacija su formulisani tako da obraćaju pozornost na specifične potrebe stomatologa, poput radiotransparentnosti ili podrške minimalno invazivnoj stomatologiji. Zbog ovih razloga, vrijedi pogledati nove univerzalne ljepila- ali i kako vam najnovija dostignuća mogu pomoći da dostignete svoje ciljeve.

Autor
Dr. Christoph Thalacker je deo tima 3M ESPE/3M Oral Care od avgusta 2001 god. Kao šef odeljenja Adhezivi R&D, njegov fokus je na ljepilima i kompozitnim materijalima za restauraciju. Bivši student Univerziteta u Ulmu je objavio 19 naučno-istraživačkih radova u editovanim uglednim časopisima, napravio 26 patenata i preko 30 prezentacija na internacionalnim konferencijama do danas. U slobodno vrijeme voli šetnju, vožnju bicikla, skijanje, učenje jezika, kuhanje, uređivanje doma, baštovanstvo.

Slični postovi

Single Bond Universal – Otkrijte univerzalno adhezivno rješenje

Single Bond Universal – Otkrijte univerzalno adhezivno rješenje

Jedna bočica za sve! Potpuno jetkanje i samojetkanje - Single Bond Universal lijepi na svim površinama, uključujući caklinu, dentin, keramiku, cirkonij, plemenite i neplemenite legure i kompozite - bez prethodnog nanošenja primera.

2469
Novi samovezujući 3M Relyx Universal Composite Cement

Novi samovezujući 3M Relyx Universal Composite Cement

3M™ RelyX™ Universal Composite Cement je dvokomponentni sistem koji zadovoljava sve potrebe za jednofaznim samoljepljivim cementiranjem ili u kombinaciji s 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhesiveom, adhezivnim dvofaznim cementiranjem zubnih...

1449
5 novih načina da iskoristite najviše iz vaših samomešajućih špriceva

5 novih načina da iskoristite najviše iz vaših samomešajućih špriceva

Preferirani način korištenja kompozitnih cemenata je upravo postao bolji. Otkrijte samomiješajuću štrcaljku koja ne samo da smanjuje materijalni i plastični otpad, već je i više ergonomičnija, higijenska i lakša za korištenje. Za...

756

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.