Editorijal Tetric EvoFlow Bulk Fill

2011
Editorijal Tetric EvoFlow Bulk Fill

Postupak kojim se štedi vrijeme!

Bulk kompoziti utrli su put novim konceptima izrade kompozitnih ispuna. Sve je veća potražnja za sustavima koji su jednostavniji za korištenje, a ipak osiguravaju jednako pouzdana svojstva. Ivoclar Vivadent sada predstavlja novi bulk kompozit tekuće konzistencije, koji ima stupanj translucencije sličan dentinu i omogućuje aplikaciju u slojevima do 4 mm debljine.

S obzirom na tekuću konzistenciju, Tetric EvoFlow Bulk Fill olakšava i skraćuje postupak izrade ispuna I. i II. razreda. Novi tekući kompozit za bulk tehniku predstavlja savršenu nadopunu Tetric EvoCeram Bulk Fill kompozitu predstavljenom prije četiri godine i omogućuje kliničaru povećanu učinkovitost u svakodnevnom radu bez žrtvovanja kvalitete.

Zapravo se Tetric EvoFlow Bulk Fill temelji na istom kemijskom sastavu kao Tetric EvoCeram Bulk Fill i također se može aplicirati u pojedinačnim slojevima debljine do 4 mm, a zahtijeva kratko vrijeme izlaganja polimerizacijskom svjetlu. Te prednosti omogućuje jedinstveni fotoinicijator Ivocerin koji je razvio Ivoclar Vivadent. Dodatna je prednost što Tetric EvoFlow Bulk Fill ima nizak stupanj translucencije sličan dentinu pa omogućuje učinkovito prikrivanje diskoloriranog dentina, uključujući obojenja od amalgamskih ispuna, kako bi se postigao što prirodniji izgled ispuna. Materijal dobiva svoju translucenciju sličnu dentinu zahvaljujući Aessencio tehnologiji koju je također razvio Ivoclar Vivadent. Ovom je tehnologijom uspješno riješeno očito proturječje između velike dubine polimerizacije, kratkog vremena izlaganja svjetlu i niskog stupnja translucencije.

Tetric EvoFlow Bulk Fill pogodan je za primjenu u kavitetima I. i II. razreda i treba ga završno prekriti slojem kompozita otpornijeg na žvačne sile i trošenje, kao što je Tetric EvoCeram Bulk Fill. Pokrovni sloj nije potreban za ispune na mliječnim zubima. S obzirom na stupanj translucencije sličan dentinu, tekući Tetric EvoFlow Bulk Fill idealan je u kombinaciji s Tetric EvoCeram Bulk Fill kompozitom, koji ima translucenciju sličniju caklini. Boje IVA, IVA i IVW savršeno su prilagođene kombiniranoj primjeni s Tetric EvoCeram Bulk Fillom.

 

Prvi klinički slučaj

U okviru kontrolnog pregleda otkrivena se četiri karijesa ispod postojećih ispuna u prvom kvadrantu (slika 1.). Pacijent je izrazio želju da mu se minimalno invazivnim, direktnim postupkom u jednom posjetu izrade ispuni. Nakon uklanjanja starih ispuna i sekundarnog karijesa, postavljen je koferdam te su caklinski rubovi preparirani na način da se osigura optimalna veza s restaurativnim materijalom. Cilj je bio koristiti Tetric EvoFlow Bulk Fill kako bi se prikrila diskolorirana područja, od kojih su neka znatno promijenila boju. Postavljeni su sustavi matrica Garrison Composi Tight i Composi Tight 3D XR. Nakon jetkanja cakline ortofosfornom kiselinom (total etch tehnika) u trajanju od 30 sekundi i dentina 15 sekundi, kavitet je premazan adhezivom Adhese Universal iz VivaPen aplikatora na način da se 20 sekundi utrljava u površinu zuba, a zatim rasprši komprimiranim zrakom (slike 3. i 4.). Adhese Universal treba ispuhivati dok se adhezivni sloj ne prestane pomicati. Zatim je adheziv osvjetljen 10 sekundi polimerizacijskom lampom Bluephase Style.
 


 

Nakon toga, u kavitet se aplicira Tetric EvoFlow Bulk Fill IVA (slike 6. i 7.). Tijekom polimerizacije translucencija materijala smanjuje se do stupnja sličnog dentinu, što se može vidjeti na slici 8. Apliciran je jedan površinski sloj kompozita Tetric EvoCeram Bulk Fill kako bi se oblikovao okluzijski reljef. Time se omogućuje prekrivanje tekućeg materijala i postiže okluzijski stabilan ispun (slika 9.). Svaki sloj polimeriziran je 10 sekundi.

Ispuni se obrađuju dijamantnim svrdlima i diskovima za poliranje. Nakon prilagođavanja okluzije i uklanjanja smetnji, ispuni se poliraju do visokog sjaja s pomoću OptraPol sustava (slike 10. i 11.).

Drugi klinički slučaj

U ovom je slučaju također Tetric EvoFlow Bulk Fill omogućio postizanje prirodnog izgleda ispuna. Tri amalgamska ispuna zamijenjena su kompozitnima od Tetric EvoFlow Bulk Fill IVA i Tetric EvoCeram Bulk Fill IVA (slike 12. i 13.). Ponovno stupanj translucencije materijala opada tijekom polimeriziraje (slike 14. i 15.). Aessencio tehnologija ponovno je osigurala da se amalgamska obojenja uspješno prikriju. Kao i u prethodnom slučaju, kao pokrovni sloj korišten je Tetric EvoCeram Bulk Fill (slika 16.).

Treći klinički slučaj

Tetric EvoFlow Bulk Fill posebno je pogodan za primjenu nakon endodontskog liječenja jer ima sposobnost samoprilagođavanja stupnja translucencije (slike 17., 18. i 19.). Zahvaljujući mogućnosti aplikacije slojeva do 4 mm debljine, štedi se velika količina vremena.


Zaključak

Duboki kaviteti mogu se ispuniti u samo dva koraka ako se tekući Tetric EvoFlow Bulk Fill koristi u kombinaciji s kompozitom Tetric EvoCeram Bulk Fill pogodnim za modelaciju. Zahvaljujući Aessencio tehnologiji i Ivocerin fotoinicijatoru po prvi puta moguće je polimerizirati slojeve debljine 4 mm kratkom ekspozicijom svjetlu, unatoč manjem stupnju translucencije. Diskolorirani dentin može se pouzdano rekonstruirati kako bi se postigao estetski nadomjestak s pomoću materijala iz Ivoclar Vivadent Bulk Fill asortimana. Tetric EvoFlow Bulk Fill idealan je u kombinaciju s Tetric EvoCeram Bulk Fillom.
 

Specialist dentalne i oralne patologije Dr. Martin von Sontagh

Slični postovi

Tetric EvoCeram Bulk Fill i Bluephase Style

Tetric EvoCeram Bulk Fill i Bluephase Style

Tetric EvoCeram Bulk Fill je nanohibridni kompozit za ispune zuba u bočnom području, koji se temelji na modernoj tehnologiji, otvrdnjava svjetlom i kontrastan...

2162
Napredak bulk tehnologije u izradi ispuna

Napredak bulk tehnologije u izradi ispuna

Linija proizvoda Tetric Evo proizvođača Ivoclar Vivadent naširoko je hvaljena. Već više od deset godina, univerzalni kompozit Tetric EvoCeram® uspješno se koristi u direktnim restaurativnim postupcima. Godine 2011. na tržište je stavljena i...

1919
Učinkovit i bez kompromisa - tetric EvoCeram Bulk Fill

Učinkovit i bez kompromisa - tetric EvoCeram Bulk Fill

Je li moguće izraditi visokokvalitetni estetski ispun u svega nekoliko minuta? Sve do unazad godine dana ovaj odgovor bi za mene bio vrlo jednostavan - NE.

1642

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.