Elektroforming u stomatološkoj protetici, magija ili stvarnost?

2053
Elektroforming u stomatološkoj protetici, magija ili stvarnost?

Dentalne restauracije na bazi implantata koštaju više i pružaju visoku estetiku u suprotnosti sa zubnim protezama koje su cjenovno povoljnije, no nimalo estetske. Međutim, postoji alternativno rješenje koje kombinira estetiku i preciznost implantata s povoljnim i elegantnim rješenjem! Magična formula su elektroformirane teleskopske krunice.


Što su elektroformirane teleskopske krunice?

Bilo koja rezidualna denticija ili implantati opremljeni su krunama iz ne-dragocjene legure ili od cirkonija. Takve preslike predstavljaju fiksni dio stomatološke obnove.

Nadalje, akrilatna proteza ili parcijalna proteza osmišljene su kako bi prekrile te preslike. Elektroformirane krunice, koje su zalijepljene unutar akrilatnog djela spajaju se na fiksne primarne dijelove s uklonjivim akrilatnim zubima. Takve restauracije poznate su još i kao mobilni mostovi zato što djeluju jedino s dovoljnim brojem i tehnički adekvatnim širenjem nadogradnje (abutmenta) zuba. Praznine, od dva ili tri zuba koji nedostaju, mogu bez problema biti pokrivene (pogledaj sliku 1); stoga je ovom vrstom restauracije moguće restaurirati i mali broj implantata (pogledaj sliku 2).

Kako su napravljeni?

Stomatolog najprije pripremi preostale zube na koje će biti namještene primarne krunice bilo cilindrično ili konično pod kutem od 0°-2° i zatim ih opremi tankim žlijebom na margini (pogledaj sliku 3).
 

Sada kada su krunice stavljene na proširenje zuba (abutment) (pogledaj sliku 4), mogu biti izlivene iz ne-dragocjenih slitina koje zahtijevaju paralelno glodanje ili mogu biti oblikovane iz cirkonskih blokova uz pomoć CAD/CAM sistema. Jedina razlika je u prirodi estetike. Bilo kako bilo, bez obzira na metodu, koju ćemo upotrijebiti, s mobilnim restauracijama nitko neće primijetiti razliku.

Nakon toga se teleskopske krunice direktno elektroformiraju na te primarne dijelove (pogledaj sliku 5). Direktno taloženje elektroformiranog zlata na krunicama vodi ka nenadmašivoj preciznosti pristajanja.

Substruktura iz metala podržava i stabilizira mobilni akrilatni dio (tercijarna konstrukcija) (pogledaj sliku 6). Nakon toga dentalni tehničar postavlja akrilatne zube prema konvencionalnim tehnikama (pogledaj sliku 7).


Koja oprema je potrebna?

Svaki laboratorij ionako posjeduje jedinice i materijale za lijevanje. Dakle, ovaj dio ne uzrokuje nikakve probleme vezane uz dostupnost ili uporabu materijala. Jedinica za elektroformaciju ima niske troškove ulaganja i ne zahtijeva puno prostora niti posebno radno područje. Važno je, da je radni prostor elektroformiranja uvijek isti. Jedini faktor troškova koji vrijedi spomenuti je zlato za elektroformiranje, no s cca. 0,8 g po teleskopskoj krunici, potrošnja zlata ostaje relativno niska.

Ako unatoč tome želite ponuditi luksuzne primarne dijelove iz cirkona, morali biste kupiti CAD/CAM sistem i na taj bi si način stvorili visoke troškove uloška (investicije). Napomenimo, da primarni dijelovi iz cirkona ne igraju značajnu ulogu s obzirom na to da nisu vidljivi kad se preko njih umetnu zubi. Za akrilatnu obradu možete razmisliti o odgovarajućim materijalima, koji su vam već poznati i dostupni u laboratoriju.

Koja oprema je potrebna?

Pitanje za milijun dolara je: Zašto se uopće teleskopske drže na mjestu? Za donju čeljust odgovor izgleda sasvim očit, jer gravitacija podržava držanje, dok bi zubi na gornjoj čeljusti morali pristajati jednako tijesno kao kod mandibule.

Pa napravimo kratak pregled fizičkih principa s ključnom riječi “adhezija”. Zamislite da postoje dvije staklene ploče koje leže jedna na drugoj s tankim filmom vode između njih. Iako ih je zbog toga moguće jednostavno i bez puno truda premjestiti, čini se da ih je gotovo nemoguće razdvojiti jednu od druge podižući ih. Ove adhezivne sile također drže elektroformirane teleskopske krune na svom mjestu (vidi sliku 8 + 9).
 

Prednosti za stomatologa:

Stomatolog će se okoristi činjenicom da ona ili on ne mora učiti novu tehniku preparacije; konvencionalni žlijeb se pokazao idealnom preparacijom za teleskopsku krunicu.

Druga prednost je lijepljenje elektroformirane teleskopske krune izravno u usta pacijenta što rezultira restauracijom bez dodatnih fizičkih napora.

Što se tiče ključne riječi “pasivni fit”, pacijent ima koristi iz dva aspekta. S jedne strane, restauracija je jednostavna za umetanje isto kao i za vađenje. S druge strane, ova vrsta dentalne restauracije pruža dugotrajnost jer nema dodatnih unutarnjih naprezanja koja bi vršila pritisak na restauraciju. To dokazuje nekoliko dugotrajnih studija, (vidi sl. 10) koja su pokazale, da su elektroformirane teleskopske krune već desetljećima testirane i isprobavane.

Prednosti za dentalnoga tehničara:

Dentalni tehničari najviše su impresionirani širokim rasponom primjene tehnike teleskopske krune. Moguće je realizirati tako djelomične kao i totalne proteze. Oni temelje na prirodnim proširenjima zubi (abutmentima) ili implantata i mogu pokriti uže ili šire međuprostore. Moguće je čak i produžiti djelomičnu protezu ako je to kasnije potrebno. (vidi sl. 11)

S ekonomskog stajališta, dentalni laboratorij mora moći nabaviti elektroformirajuću jedinicu (vidi sliku 12). Ipak, svaki laboratorij koristi većinu potrošnih materijala, potrebnih za izradu, stoga se nova tehnika može početi upotrebljavati bez velikih „poteškoća sa zubima.“
 

Prednosti za pacijenta:

Kao što je bilo spomenuto, pacijent dobiva estetske zube u usporedbi s povoljnijim protezama.

Uz to su elektorformirane teleskopske krunice dugovječnije i lakše za održavanje.

Dobra funkcija nije prepoznatljiva samo po jednostavnom umetanju i uklanjanju. Dentalna restauracija također mora osigurati nesputano žvakanje i govor. S tim u vezi, elektroformirane teleskopske krunice nude važne prednosti. S jedne strane, takvi teleskopski slučajevi nisu nimalo glomazni jer su delikatni dijelovi elektroformacije omogućili anatomsko oblikovanje. S druge strane, neugodna poprečna šipka može biti izostavljena; nepce tako ostaje slobodno. (pogledati sl. 13).

Nadalje, elektroformirane teleskopske restauracije lako se čiste jer su uklonjive

Zaključak:

Elektroformirane teleskopske krune združuju najbolje iz oba svijeta: s jedne strane su estetika i preciznost implantata dok s druge strane, osiguravaju stabilnost proteze. Sve je dostupno po vrlo povoljnoj cijeni i po najboljim uvjetima za dugotrajnost.

Slični postovi

GAMMAT® Optimo 2 - Izrada od čistog zlata tehnikom galvanoformiranja

GAMMAT® Optimo 2 - Izrada od čistog zlata tehnikom galvanoformiranja

U sustavu GAMMAT Optimo2 uključeno je sve što trebate za početak rada. Rad s uređajem je jednostavan. Ekran u boji osjetljiv na dodir vodi korisnika kroz postupke i ispisuje sve bitne podatke potrebne za uspješnu galvanizaciju.

1950
GAMMAT®optimo 2 – temeljen na 20.-godišnjem iskustvu elektroformiranja

GAMMAT®optimo 2 – temeljen na 20.-godišnjem iskustvu elektroformiranja

GAMMAT®optimo 2 tvrtke Gramm Technik je dio premijskog segmenta elektroformirajućih jedinica. Dobro poznate vrline GAMMAT® jedinica su stalno...

2299

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.