Irigacija korijenskog kanala: Kemija djeluje tamo gdje fizika zataji!

5282
Irigacija korijenskog kanala: Kemija djeluje tamo gdje fizika zataji!

Dobra mehanička obrada kanala, bilo ručna ili strojna, sigurno je važan preduvjet za dugoročan uspjeh endodontskog postupka. Iz tog razloga sam joj dugo vremena pridavao veliku važnost i – zajedno sa Dr. Riitanom iz Italije – razvio sistem strojne endodoncije –anatomske obrade kanala , AET. No, često se dogodi da se, zbog izrazito kompleksne anatomije korijenskog kanala, njegova obrada i sa najboljim strojnim ili ručnim instrumentima pokaže nedovoljnom. Brojni lateralni kanalići i razgranate apikalne delte nemoguće je dosegnuti, sastrugati i dovoljno dobro očistiti isključivo mehaničkim –fizičkim postupkom.

 



Stoga je postupak neophodno nadopuniti protokolom kemijske obrade kanala, koji uključuje djelotvorne preparate koji razgrađuju organski dio, uklanjaju zaostatni sloj i dezinficiraju očišćeni kanal. Kalcijev-hidroksid, natrijev-hipokloritEDTA, klorheksidin su neki od najčešće korištenih preparata za kemijsku obradu kanala. Svaki od navedenih kemijskih spojeva ima specifičnu funkciju. Za dugoročno predvidiv ishod endodontskog tretmana bitno je znati kad koji preparat koristiti u protokolu irigacije korijenskog kanala (Tabela 1.) Pored toga, važno je napomenuti da ni svi preparati „jednakog“ sastava nisu jednako učinkoviti. Razlike u koncentraciji, konzistenciji i sastavu bitno utječu na učinkovitost preparata.
 

Firma Ultradent Products je usavršila proizvode i razvila irigacijski protokol za kemijsku obradu kanala:

- UltraCal XS je visoko koncentrirani kalcijev-hidroksid (35%) koji omogućuje da zadrži pH>12 tijekom 4-6 tjedana, što znači da baktericidni uložak treba mjenjati jednom ili nijednom, čime se znatno pojednostavljuje pre-operativna procedura, uz predvidiv ishod. Uz to, UltraCal XS sadrži neutralni dodatak koji sprječava kalcifikaciju unutar korijenskog kanala,za lakše uklanjanje.

- Citric Acid 20% je preparat na bazi limunske kiseline, dizajniran za brzo i lako uklanjanje ostataka CaOH iz korijenskog kanala. Visoka koncentracija garantira učinkovitost, a viskozna konzistencija preciznu i brzu primjenu.

- Natrijev hipoklorit je općepoznat zbog svog baktericidnog svojstva, no u endodonciji mu je primarna svrha uklanjanje organskih tvari iz kanala. Važno je napomenuti da je konstantna trituracija i cirkulacija NaOCl u kanalu važnija za učinkovitost, nego pasivno ispiranje jačom koncentracijom NaOC1.

- FileEze je 19% EDTA preparat u obliku gela i služi za „podmazivanje“ čeličnih instrumenata u korijenskom kanalu. EDTA je jako učinkovita u skupljanju strugotine tijekom instrumentacije te olakšava prohodnost u kanalu i njegovu irigaciju.

- 18% EDTA u tekućem obliku je odlična za chelaciju (odstranjivanje zaostatnog sloja) i otvaranje dentinskih tubula prije definitivnog ispuna. Upotreba EDTA-e uz NiTi instrumente nije preporučljiva, jer smanjuje učinkovitost istih.

Ukoliko se za definitivni ispun koristi preparat na bazi akrilata ili epoksi smola (AH Plus, Epiphany, RealSeal, EndoREZ,...) onda treba izbjegavati preparate koji sadrže peroksid uz EDTA (kao npr RC Prep), jer mogu inhibirati vezivanje definitivnog ispuna i biti uzrok kasnijeg mikropropuštanja 2. Iako je iz tabele 1. razvidno da ima relativno dobro baktericidno djelovanje, upotreba vodikovog peroksida u procesu irigacije opravdana je samo prije postavljanja CaOH uloška. Osim realnog rizika od inhibicije vezivanja unutar kanala, H2O2 ima selekivno baktericidno dejstvo, a slabo je učinkovit za uklanjanje organskih i anorganskih tvari u kanalu. Nakon korištenja H2O2 u kanalu, treba sačekati 10-14 dana prije postavljanja definitvnog ispuna 4.

Tehnika učinkovite irigacije

Primjena odgovarajućih preparata i poštivanje protokola samo je jedan važan korak ka predvidljivom endodontskom tretmanu. Jednako bitan je i način na koji se ovi preparati primjenjuju. I najbolji preparati su samo onoliko učinkoviti – koliko je učinkovit način primjene. Firma Ultradent je oduvijek pratila filozofiju primjene pravih preparata, na pravo mjesto i na pravi način – po čemu je postala globalno prepoznatljiv brend. Svaki preparat ima različitu konzistenciju, aplicira se na različito mjesto, na različit način i u različitoj količini. Zato je neophodno koristiti odgovarajuće nastavke za aplikaciju pojedinih preparata.

Za kemijsku obradu i irigaciju kanala, na raspolaganju je nekoliko Ultradent nastavaka sa Luer-Lock sigurnosnim navojem. Počev od polipropilenskih Kapilarnih kanila za aspiraciju iz kanala, koje mogu koristiti i za ispiranje periodontalnih džepova, preko Endo-Eze metalnih kanila u 6 različitih promjera, od 0,25 mm do 1,25 mm pa sve do Navi-Tip kanila, dostupnih u 4 različite duljine, 3 promjera i 3 verzije . Tako možete odabrati najčvršću kanilu koja paše u određeni kanal, bez zapinjanja, nesmetano i sigurno isprati ostatke ili napuniti kanal ondje gdje je to najvažnije – u apikalnom dijelu – uvijek i bez greške.

Uz ove, postoje još brojna pomagala i instrumenti za poboljšanje učinkovitosti preparata. Preporuka je Američkog društva za Endodonciju (ultra)zvučno potpomognuta irigacija sa NaOH, uz pomoć EndoVAC-a (Premier Dental) ili SonicMax (DentalMaximum). Isto  društvo preporuča irigaciju sa min. 5ml NaOH između svake veličine kanalnog instrumenta.

Veliki dio ovih proizvoda i procedura nastao je u tijekom razgovora i razmjene iskustava sa kolegama širom svijeta, ali i iz potrebe da u vlastitoj praksi uradim kvalitetan posao uz maksimalnu uštedu vremena, materijala i uz minimalan napor, poštivajući pri tom stroga pravila sigurnosti i zaštite pacijenta i osoblja.

Nadam se da će vam ovi savjeti olakšati rad u svakodnevnoj praksi.

Dr Dan Fischer

Slični postovi

Kemijska obrada kanala

Kemijska obrada kanala

ChlorCid® / ChlorCid® V ChlorCid je 3% otopina natrij-hipoklorita. Učinkovito dezinficira i rastvara odumrlo tkivo.

3012
Prednosti i mane jednoposjetne i višeposjetne endodoncije

Prednosti i mane jednoposjetne i višeposjetne endodoncije

Hronični apikalni parodontitis je oboljenje koje zahvata područje oko vrha korijena zahvaćenog zuba i nastaje širenjem upale iz infciranog korijenskog kanala. Prema rezultatima studije koju su, u više kliničkih studija, proveli Sathorn C. i...

8168

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.