ISTRAŽIVANJE: Koncept liječenja pacijenata s malim brojem zubi kombiniranom protezom

1421
ISTRAŽIVANJE: Koncept liječenja pacijenata s malim brojem zubi kombiniranom protezom

ISTRAŽIVANJE MATEJA KULIŠA: Koncept liječenja pacijenata s malim brojem zubi kombiniranom protezom retiniranom dvostrukim krunicama na zubima i implantatima

Dentalni implantati koriste se uspješno desetljećima kao zamjena za izgubljene zube s ciljem poboljšanja funkcije, fonetike i estetike. Koncepti all-on-x postaju danas sve popularniji u liječenju pacijenata s malim brojem preostalih zubi. Koncept all-on-x uključuje u mnogim slučajevima vađenje preostalih zubi koji nisu indicirani za ekstrakciju kako bi se pojednostavio i umanjio trošak tretmana te smanjilo trajanje liječenja.

Alterantivno se mogu upotrijebiti dvostruke krunice radi kombiniranja implantata i zubi u sklopu mobilnih proteza. Mobilna proteza retinirana dvostrukim krunicama omogućuje očuvanje postojećih zubi i postizanje optimalne poligonalne topografije raspodjele protetskih oslonaca. Kombinacija preostalih zubi i implantata posjeduje više prednosti kao što su: pozitivan psihološki utjecaj na mnoge pacijente koji ne žele postati „bezubi“, očuvanje preostalih zubi održava taktilnost i proporcije, osiguravajući manji rizik od funkcionalnog preopterećenja do kojeg može doći kada se kao oslonci koriste implantati. Nadalje, očuvanje preostalih zubi najbolje je rješenje za zaustavljanje resorpcije alveolarnog grebena. Protetski nadomjestak retiniran dvostrukim krunicama na minimalno četiri implantata također predstavlja prihvatljivo rješenje u terapiji bezubih pacijenata. 


U ovom članku predstavlja se implanto protetska rehabilitacija s nadomjeskom retiniranim dvostrukim krunicama, s opcijom zub-implantat ili isključivo implantatu. Protetski postupci izvršeni su s ciljem očuvanja preostalih zubi i integracije istih u protetski nadomjestak. Kod bezubog pacijenta proveden je imedijatni postupak ugradnje implantata s privremenom protezom retiniranom dvostrukim krunicama na definitivnim abutmentima. Izrađene su cirkonijske primarne krunice (ZrPRC) i galvanizirane pozlaćene sekundarne krunice (GeSC). Krunice GeSC cementirane su intraoralno u strukturu protetskog nadomjeska retiniranog dvostrukim krunicama u kombinaciji zub-implantat ili isključivo na implantat.

Istraživanja pokazuju visok postotak uspješnosti mobilnih proteza retiniranih na dvostrukim krunicama s opcijom zub-implantat ili isključivo implantat. Mobilne proteze preporučuju se za terapiju pacijenata s vrlo malim brojem zubi ili kod bezubih pacijenata s implantatima zbog insuficijencije keratinizirane mukoze i glomaznih proteza, jer omogućuju lakše održavanje adekvatne oralne higijene. Osim toga, mobilne proteze poduprte implantatima mogu se ukloniti bez intervencije stomatologa (odvrtanje vijka) tijekom posjeta. 


Time se izbjegava habanje protetskih nadomjestaka na implantatima i umanjuje mogućnost komplikacija. Pasivno postavljeni implantatno poduprti protetski nadomjesci su preduvjet spriječavanja mehaničkih komplikacija. Iako se određena razina distorzije struktura poduprtih na više implantata čini neizbježnom, precizni i pasivni dosjed mobilne proteze retinirane dvostrukim krunicama postiže se sekundarnim splintiranjem protetskih nadomjestaka, a čak i bolje intraoralnim montiranjem GeSc-a u okvir proteze. Mobilne proteze retinirane dvostrukim krunicama sa ZrPC-om i GeSC-om predstavljaju dugoročno protetsko rješenje kada se postojeći zubi uključuju u novu kombiniranu zub-implantat poduprtu suprastrukturu i kod bezubih pacijenata s minimalno četiri implantata po zubnom luku.

Matej Kuliš biografija:

Matej Kuliš rođen je 1987. godine u Ljubljani u kojoj je završio osnovnu i srednju školu. Studij stomatologije upisao je 2007. godine na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studiranja sudjelovao je na međunarodnom stručnom usavršavanju studenata dentalne medicine: International Student Training Course »Dental Implantology«, Chiemsee, Njemačka. Bio je suradnik u studentskom časopisu Sonda. Diplomirao je 2013. godine na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.  Pripravnički staž odradio je u Zagrebu, a krajem 2014. godine položio je stručni ispit. Potom se zaposlio u privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Ljubljani. Specijalizaciju iz stomatološke protetike upisao je 2015. godine na KBC-u Zagreb. Specijalistički ispit iz stomatološke protetike položio je u prosincu 2018. godine te stekao naziv specialista stomatološke protetike.  Autor je nekoliko stručnih članaka. Predaje na kongresima i vodi radionice iz protetike i implantoprotetike u Sloveniji i inozemstvu.

Slični postovi

Gelatamp - srebro dobro kao zlato!

Gelatamp - srebro dobro kao zlato!

Nakon ekstrakcija i ostalih kirurških postupaka, komplikacije su česte, posebice one izazvane bakterijskom infekcijom. Gelatamp pruža zubaru efikasan i biokompatibilan medicinski proizvod za pouzdan post-ekstrakcijski tretman. Gelatamp ima...

9769
Nježna kirurgija... gdje svaki stomatolog također predstavlja umjetnika: Nova hf Surg®

Nježna kirurgija... gdje svaki stomatolog također predstavlja umjetnika: Nova hf Surg®

Opsežne primjene u svakodnevnoj stomatološkoj praksi čine ga ekonomičnim univerzalnim uređajem. hf konturiranje tkiva je odmah primjenjivo, klinički provjereno, jednostavno za upotrebu i ima mnoge prednosti u usporedbi sa skalpelom. Kompanija...

875
Piezon master Surgery - Revolucija u ordinaciji

Piezon master Surgery - Revolucija u ordinaciji

Na temelju tridesetogodišnjeg iskustva sa originalnom Piezon metodom švicarske tvrtke EMS i zahvaljujući kontinuiranom razvoju ove jedinstvene tehnologije, Piezon master kirurška jedinica je od sada dostupna i za stomatološke, oralne i...

1680

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.