Izvješće o slučaju: Enamelast lak sa fluoridima

576
Izvješće o slučaju: Enamelast lak sa fluoridima

Kombinacija izvrsnog otpuštanja fluorida s izvrsnim ukusom

Trošenje zuba uslijed stiskanja ili škrgutanja se kontinuirano povećava. Slijedom toga, izloženi i bolni/osjetljivi zubi kao i preosjetljivo korijenje postali su čest razlog posjeta stomatološkoj ordinaciji.
Ali svakako, ne zahtijeva svaki osjetljivi zub neko invazivno liječenje, jer na njima nema uvijek defekat oštrih rubova  ili je pak gubitak zubne supstance veliki toliko da opravdava konzervativno zbrinjavanje zuba.


Slika 1: Ne trebaju svi osjetljivi zubi minimalno invazivnu terapiju
Slika 2: Zahvaljujući prirodnim smolama koje pospješuju prianjanje, Enamelast lak s fluoridima posebno dugo prianja na površinu zuba, neprestano otpuštajući fluoride u zub.

Pacijenti, kod kojih nije indicirana minimalno invazivna terapija, mogu ipak dobiti olakšanje za svoje tegobe. Primjena laka s fluoridima, poput Enamelasta, zatvara dentinske tubule zahvaljujući dugotrajnom otpuštanju fluorida. Stoga uspješno vraća osjetljivost dentina.
S moje točke gledišta, Enamelast lak s fluoridima s 5% natrijevog fluorida dokazano je izuzetno učinkovit. Zbog svoje posebne konzistencije, na bazi prirodnih smola koje pospješuju prianjanje, Enamelast lak s fluoridima prijanja na površinu zuba za posebno dugo vreme, stalno ispuštajući fluor u zub. Ovo vrhunsko oslobađanje fluorida u zub vodi zatvaranju izloženih dentinskih tubula na više sati. S povećanom retencijom za površinu zuba, ostaci laka se često uklone tek s sljedećim pranjem zuba. Ovo je razlog zašto se postiže dugoročno oslobađanje fluorida, vodeći ka izvanrednim rezultatima tijekom liječenja preosjetljivih zuba.
Pacijenti me često pitaju za Enamelast lak s fluoridima, kada je moguće, jer se sjećaju kako je ovaj neusporedivo učinkovit lak s izvrsnim okusom bio koristan za njih.
Prije primjene Enamelast laka s fluoridima, površine zuba treba da budu suhe koliko god je moguće. Zatim, tanak i ravnomjeran sloj laka s fluoridima se nanosi na površinu zuba kratkim potezima.


Slika 3: Prije nanošenja Enamelast laka s fluoridima, treba pažljivo osušiti površine zuba.

Enamelast lak s fluoridima je dostupan u dva pakovanja doza: Enamelast Unit-Doza u blister tvorničkom pakovanju sadrži lak kao i četkicu za nanošenje.


Slika 4: Enamelast Unit-doza u tvorničkom blister pakovanju, sadrži lak s fluoridima i četkicu za nanošenjeu.

Slika 5: Enamelast lak s fluoridima se može lako naneti  četkicom.

Jedna doza  ima velike prednosti, jer je stomatolog može dati pacijentu za potrebe kućnog liječenja, ukoliko je potrebno. Moji pacijenti mogu lako i samostalno naneti lak na pogođenuo područje ili na osjetljive zubne površine četkicom. Obično, postoji vidljivo poboljšanje u osjetljivosti zuba nakon samo dve aplikacije. Pacijenti čak mogu koristiti lak prije odlaska u krevet, puštajući ga da djeluje tokom noći.
Enamelast zaslađen ksilitolom u "Jedna Doza" pakovanju proizvodi se u različitim okusima: Karamela, Krem narandže, Hladni mint, Žvakaća guma i Walterberry.
Deca su naročito radosna zbog različitih okusa i uživaju kako oni kažu u najukusnijem laku s fluoridima.


Slika 6: Enamelast lak s fluoridima različitih okusa

Druga vrsta pakovanja se prozvodi samo u Walterberry okusu. U tom slučaju, Enamelast lak se nanosi kroz sustav šprice s specijalnim nastavkom- četkicom (SoftEz Nastavci).
Nastavak s četkicom se može saviti pod uglom od 90º  da bi se obezbedio najbolji mogući pristup zubu. Ova  vrsta primjene je naročito pogodna za liječenje pojedinih zuba, jer se potrebna količina laka za pacijenta precizno istiskuje. Nakon tretmana, šprica se može obrisati i ponovo zatvoriti pa kasnije ponovo koristiti za druge pacijente.
Obe forme pakovanja su jednako učinkovite i jednostavne za primjenu. Nadalje, postižu iste izvanredne rezultate.


Slika 7: Enamelast lak s fluoridima u špricama.

Slika 8: Enamelast lak s fluoridima u špricama s SoftEz nastavcima za nanošenje.

Dodatna prednost je skoro prozirna do bela boja Enamelast laka s fluoridima. Pacijenti vole da osjete lak na površinama svojih zuba, bez da se opterećuju mogućim efektom prebojavanja.


Slika 9: Imajući svoju skoro prozirnu boju, Enamelast lak se vezuje za površinu zuba  i prijanja za zube u dugom vrijemenskom periodu.

Ja lično nikad nisam videla ili koristila druge lakove s fluoridima, koji obezbeđuju tako učinkovite i stručne rezultate, a tako su ukusni. Enamelast lak s fluoridima je već pomogao velikom broju pacijenata na jednostavan i istovremeno idealan način. Enamelast lak s fluoridima se jednostavno izdvaja s sveobuhvatnim uspjehom: Uspjeh za korisnika, Jednostavnost u korišćenju, Ekstemno učinkovit proizvod kao i uspjeh za pacijenta, jer se bol može liječiti na duži vremenski period.

O autoru
Dr. CLarissa Janig, Keln, Njemačka

  • Studije stomatologije u Bonu, Njemačka
  • Stomatolog od 2012
  • Specijalista ortodoncije

Slični postovi

Preporuke za upotrebu fluora u kontroli karijesa

Preporuke za upotrebu fluora u kontroli karijesa

Sposobnost fluora da zaustavi progresiju i čak preokrene nastanak karijesa su jako dobro dokumentirani. Uloga fluora kao jednog od najvažnijih faktora...

3050
Klinički prikaz slučaja: Restauracija II klase uz upotrebu 3M Filtek Supreme Flowable i 3M Filtek One Bulk Fill materijala

Klinički prikaz slučaja: Restauracija II klase uz upotrebu 3M Filtek Supreme Flowable i 3M Filtek One Bulk Fill materijala

Pacijent se javio sa neadekvatnim amalgamskim plombom koja je pokazivala znakove rubnog labavljenja, diskoloracije i sekundarnog karijesa. Pacijent se žalio na toplinsku osjetljivost i osjetljivost na zagriz. Plan terapije je podrazumevao...

501
Five Reasons You Should Be Using Opalescence® Whitening Toothpaste

Five Reasons You Should Be Using Opalescence® Whitening Toothpaste

  Whether you've just finished whitening your teeth or you'd like to try a whitening toothpaste before taking on a formal whitening regimen, Opalescence...

1799

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.