Maramice na bazi alkohola vs. bezalkoholne dezinfekcijske maramice

4197
Maramice na bazi alkohola vs. bezalkoholne dezinfekcijske maramice

Većina zdravstvenih ustanova danas koristi maramice na bazi alkohola za dezinfekciju površina jer su učinkovite, brze i općenito sigurne. Zatim su počeli razvijati maramice bez alkohola, tvrdeći da posjeduju iste kvalitete kao i maramice na bazi alkohola. Ali, je li to istina i kako bezalkoholne maramice stvarno deluju u usporedbi s njihovim dvojnikom zasnovanom na alkoholnoj bazi?

 


Kvaterni amonijevi spojevi

Da biste to shvatili, prvo trebamo ispitati aktivni sastojak koji se obično koristi kao zamjena za alkohol. Većina dezinficijensa bez alkohola je na bazi kvaternih amonijevih spojeva poznatijih kao “quats”. „Quats” djeluju s negativno nabijenim površinama bakterija, virusa i gljivica. Spojevi se akumuliraju u membranama ovih mikroorganizama, što dovodi do oštećenja membrana, curenja stanica i na kraju smrti mikroorganizama.

Dezinficijensi na temelju “quats-a” uglavnom su za:

Ograničene viruse

Takva dezinfekcijska sredstva su učinkovita samo protiv omotanih virusa kao što su HIV i hepatitis B, ali nisu u mogućnosti inaktivirati virulentne neomotane viruse kao što su poliovirus, adenovirus i norovirus

Nedjelotvorni protiv mikobakterija

Mikobakterije kao što su M. tuberculosis, M. avium i M. terrae imaju jake voštane stanične zidove koji spriječavaju da određeni dezinfekciijski preparati na osnovi “quats-a” prodru čak i nakon produženih vremena izlaganja.

S više od 1,5 milijuna smrtnih sIučajeva uzrokovanih tuberkulozom prijavljenih svake godine, ovo ograničenje ne može biti odbačeno ili se uzeti olako kada se ocjenjuju dezinficijensi na bazi “quats-a”. Iako “quats-i” ne moraju nužno oštetiti osjetljive površine, njihova korist se smanjuje zbog na- stanka rizika ograničenog spektra djelovanja/učinkovitosti.
 


Alkoholi

Nasuprot tome, neki dezinfekcijski preparati na temelju alkoholu inaktiviraju i omotane i neomotane viruse u roku od samo 60 sekundi i jednako su učinkoviti protiv mikobakterija. Ovaj pouzdani spektar učinkovitosti je jedan od glavnih razloga zašto dezinfekcijska sredstva za površine na bazi alkohola ostaju najbolja kada je u pitanju kontrola infekcije. S druge strane, kompatibilnost materijala za dezinfekciju na bazi alkohola može se značajno poboljšati smanjenjem količine alkohola u formulaciji. To očigledno zahtijeva opsežna istraživanja i laboratorijske testove, ali ove vrste proizvodi su dostupne na tržištu danas. "DENTIRO Wipes" su, na primjer, prve potpuno virucidne dezinfekcijske maramice koje sadrže manje od 50% alkohola. Kao rezultat toga, ovaj proizvod nove generacije kompatibilan je s 275 materijala uključujući Plexiglas i kožnu presvlaku. Međutim, smanjenje sadržaja alkohola ne smanjuje potencijal proizvoda. Zapravo, radi protiv 101. mikroorganizma — najvećeg broja zabilježenih.
 

Argument

Neki zagovornici bezalkoholnih dezinfekcijskih sredstava tvrde da alkoholi mogu vezati proteine na površine od nehrđajućeg čelika, naročito kada postoji teška organska kontaminacija kao što je izlijevanje krvi, ali ovo nije validno promatranje jer površinsko brisanje traje manje od minute (alkoholima je potrebno najmanje 10 minuta da bi vezali proteine na površine od nehrđajućeg čelika). Pravi pristup uporabi maramica na bazi alkohola na površinama s teškom organskom kontaminacijom je da ih obrišete dva puta. Prvo brisanje učinkovito uklanja proteine, a drugo uništava što je moguće veći broj patogena (izuzev bakterija koje formiraju spore).
 

Zaključak

U zaključku, maramice na bazi alkohola pružaju bolju zaštitu od zaraznih bolesti u usporedbi s bezalkoholnim maramicama i pružaju zdravstvenim radnicima i njihovim pacijentima mir znajući da ih nijedna površina s kojom dolaze u kontakt neće zaraziti drugim bolestima.

Slični postovi

10 malo poznatih činjenica o dezinfekciji dentalnih instrumenata!

10 malo poznatih činjenica o dezinfekciji dentalnih instrumenata!

Iako se dezinfekcija i sterilizacija instrumenata smatraju standardnim postupcima, stomatolozi i asistenti nisu svjesni nekih ključnih točaka. U ovom ćemo članku istražiti 10 malo poznatih činjenica o sterilizaciji dentalnih instrumenata.

2730
10 mortalnih grijeha prilikom kontrole infekcije koje čine stomatolozi

10 mortalnih grijeha prilikom kontrole infekcije koje čine stomatolozi

Čak i ako ste uvjereni da to uopće nije vaš stil, nastavite čitati kako biste vidjeli jeste li možda nenamjerno počinili neki od ovih 10 smrtnih grijeha tijekom kontrole infekcije.

2530
Izvanredna sposobnost dezinfekcije - Oromed Gel

Izvanredna sposobnost dezinfekcije - Oromed Gel

OROMED gel kombinira visoko učinkovitu antimikrobnu sposobnost širokog spektra dejstva sa sofisticiranim sustavom njege kože. Njegovi pažljivo odabrani sastojci uključuju hidratantnu kremu, emolijense, vitamin E kao i komponente za smirivanje(...

527

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.