Nazovite nas:
+385-91 603 0077
Napredak bulk tehnologije u izradi ispuna

Napredak bulk tehnologije u izradi ispuna

Napredak bulk tehnologije u izradi ispuna
Napredak bulk tehnologije u izradi ispuna
0 1187

Sanacija drugog gornjeg kutnjaka kod 32-godišnje pacijentice

Tetric EvoFlow Bulk Fill: Kombinacija Aessencio tehnologije, fotoinicijatora Ivocerina i oslobađanja polimerizacije kompozita omogućuje aplikaciju u slojevima do 4 milimetra.

 Linija proizvoda Tetric Evo proizvođača Ivoclar Vivadent naširoko je hvaljena. Već više od deset godina, univerzalni kompozit Tetric EvoCeram® uspješno se koristi u direktnim restaurativnim postupcima. Godine 2011. na tržište je stavljena i verzija Tetric EvoCeram Bulk Fill, čiji se patentirani fotoinicijator Ivocerin® smatra svojevrsnom revolucijom u svjetlosnoj polimerizaciji. Kontinuirani razvoj Tetric Evo linije rezultirao je još jednom inovacijom: tekućim kompozitom Tetric EvoFlow® Bulk Fill. U prikazanom slučaju ističe se savršeno nadopunjavanje tih dvaju proizvoda koji imaju dobre izglede da postanu pobjednički tim.

 

Faze razvoja

Mnogo je rečeno o promjenama paradigmi u restaurativnoj dentalnoj medicini. Kada je većina nas započela ili čak završila studij dentalne medicine, savladavanje tehnike aplikacije kompozitnog materijala u tankim slojevima bilo je preduvjet za uspješan završetak školovanja, ali i za postizanje boljih dugoročnih kliničkih rezultata. Koncept se temeljii na C-faktoru (odnos između površine kompozitnog materijala vezane za zub i slobodne, tj. nevezane površine), koji je bio znatno smanjen kada se kompozit aplicirao u nekoliko koraka horizontalnom ili, još bolje, kosom tehnikom slojevanja. S vremenom se shvatilo kako C-faktor nije toliko presudan, kao što se prvotno mislilo. Ispuni I. razreda s najnepovoljnijim C-faktorom imali su najbolje dugoročne kliničke rezultate, dok su ispuni V. razreda s mnogo povoljnijim C-faktorom imali lošije rezultate od ispuna II. razreda i I. razreda. Ti su rezultati u kombinaciji s poboljšanom tehnologijom kompozitnih materijala, poput mehanizma oslobađanja polimerizacijskog stresa i dodavanja novih fotoinicijatora, dali dovoljno dobar razlog za pokušaj punjenja kaviteta u debljim slojevima ili čak u samo jednom sloju. Međutim, logično razmišljanje dovelo je do zaključka da je kod tanjeg sloja ipak prisutan manji polimerizacijski stres jer je kod većeg volumena kompozita veća i volumetrijska kontrakcija. To je razlog zašto su proizvođači počeli kombinirati prednosti od dviju skupina bulk-kompozita, tekućih i pastoznih, s obećavajućim rezultatima. Ostao je samo jedan glavni nedostatak, a to je veća prozirnost materijala koja je bila potrebna kako bi se postigla veća dubina polimerizacije. Od ove godine, taj je nedostatak također prevladan zahvaljujući novorazvijenoj Aessencio tehnologiji iz Ivoclar Vivadenta, koja se koristi u Tetric EvoFlow Bulk Fill kompozitu. Tijekom polimerizacije, translucencija ovog kompozita opada i konačno se približava onoj dentina. Ta tehnologija, u kombinaciji s visoko reaktivnim patentiranim fotoinicijatorom Ivocerinom i patentiranim mehanizmom oslobađanja polimerizacijskog stresa, omogućuje aplikaciju kompozita u slojevima do 4 mm.

 

Novi kompozit dostupan u dvije verzije

Pastozni oblik kompozita, Tetric EvoCeram Bulk Fill, kao i tekuća verzija, Tetric EvoFlow Bulk Fill, nastavak su Tetric EvoCeram linije s 10-godišnjim povoljnim kliničkim rezultatima. Tetric EvoCeram Bulk Fill i Tetric EvoFlow Bulk Fill sadrže visokoreaktivni fotoinicijator Ivocerin, koji nadopunjuje standardni fotoinicijatorski sustav. Tetric EvoFlow Bulk Fill koristi se kao materijal za nadomještanje dentina u kavitetima I. i II. razreda. Potrebno ga je završno prekriti slojem kompozita otpornijeg na žvačne sile i trošenje, kao što je pastozni oblik Tetric EvoCeram Bulk Fill. Kod mliječnih zubi nije potreban pokrovni sloj.

 

Prikaz slučaja

Tridesetdvogodišnja pacijentica došla je u našu ordinaciju s privremenim ispunom. Slika 1. prikazuje stanje prije terapije gdje se vidi kako nema kontaktne točke.

Slika 2. prikazuje situaciju nakon postavljanja koferdama (OptraDam®). Nakon što je uklonjen privremeni ispun i očišćen preostali karijes, postavljena je parcijalna matrica (slika 3.) koja je fiksirana prozirnim interdentalnim kolčićem i prstenom (V4 System, Triodent). Taj matrični sustav omogućuje optimalno rubno brtvljenje, pri čemu kolčić osigurava cervikalno brtvljenje, dok se potrebna separacija radi kompenzacije debljine matrice postiže tlakom koji vrši prozirni prsten. Adheziv (Adhese® Universal) primijenjen je nakon selektivnog jetkanja cakline ortofosfornom kiselinom u trajanju od 30 sekundi (slika 4.). Adheziv je apliciran aktivnim trljajućim pokretima 20 sekundi. Jetkanjem cakline postiže se povoljan mikroretencijski uzorak površine koji omogućuje bolju penetraciju adheziva. Zaostatni sloj na dentinu ostao je netaknut, jer je na tom području primijenjen samojetkajući protokol. Tim se postupkom kombiniraju prednosti obiju tehnika. Nakon što je otapalo isparilo, adheziv je polimeriziran LED lampom (Bluephase® Style) (slika 5.). Potom je apliciran Tetric EvoFlow Bulk Fill (slike 6.a i 6.b). Slika 7. prikazuje primjenu Tetric EvoCeram Bulk Fill kompozita kao zadnjeg sloja.

Prije polimerizacije oblikuje se morfologija što je preciznije moguće kako bi se izbjeglo nepotrebno rasipanje materijala (slika 8.). Ispun se obrađuje soničnim instrumentima (Komet) (slike 9.a i 9.b). Vibracije tih instrumenata kliničaru omogućuju precizno uklanjanje minimalnog viška materijala bez oštećenja zubnog tkiva. Zatim je provedeno poliranje OptraPol® sustavom te je nanesen fluoridni lak (Fluor Protector S) (slika 10.). Slike 11.a i 11.b pokazuju incizalni i frontalni prikaz ispuna tjedan dana nakon postavljanja. Postignuta je izvanredna estetska i funkcijska integracija. Slike 12.a i 12.b pokazuju rendgenske snimke prije i nakon postavljanja ispuna, gdje se uočava optimalna rendgenska vidljivost Tetric EvoFlow Bulk Fill i Tetric EvoCeram Bulk Fill materijala.
 

Zaključak

Tekući Tetric EvoFlow Bulk Fill s translucencijom sličnom dentinu idealna je dopuna Tetric EvoCeram Bulk Fill kompozitu, koji svojim stupnjem prozirnosti više nalikuje caklini. Oba materijala dostupna su u univerzalnim bojama IVA, IVB i IVW. Predstavljaju savršenu kombinaciju estetike i učinkovitosti, ne zanemarujući problem polimerizacijskog stresa.

 

Kontakt podaci

Dr. Eduardo Mahn
Voditelj kliničkih istraživanja i programa estetske dentalne medicine
Universidad de los Andes
Monseñor Álvaro del Portillo 12455
Santiago, Čile

emahn@miuandes.cl

Slični postovi
Tetric EvoCeram Bulk Fill i Bluephase Style Tetric EvoCeram Bulk Fill i Bluephase Style
Tetric EvoCeram Bulk Fill je nanohibridni kompozit za ispune zuba u bočnom području, koji se temelji na modernoj tehnologiji, otvrdnjava svjetlom i kontrastan...
Detaljnije
1415
Editorijal Tetric EvoFlow Bulk Fill Editorijal Tetric EvoFlow Bulk Fill
Postupak kojim se štedi vrijeme! Bulk kompoziti utrli su put novim konceptima izrade kompozitnih ispuna.
Detaljnije
1256
Podjeli
Komentari
Napiši komentar
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Septodont
Shera
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Septodont
Shera
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Septodont
Shera
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.