Preporuke za upotrebu fluora u kontroli karijesa

3018
Preporuke za upotrebu fluora u kontroli karijesa

Sposobnost fluora da zaustavi progresiju i čak preokrene nastanak karijesa su jako dobro dokumentirani. Uloga fluora kao jednog od najvažnijih faktora u prevenciji karijesa je unijela revoluciju u kvaliteti života velikom broju ljudi. Otkriće sposobnosti fluoridnih i ona da neutraliziraju kiseline koje se stvaraju u plaku i time zaustavljaju proces demineralizacije zubi, kao i činjenica da „uskaču“ kao zamjena kalcij i fosfatnim ionima u samoj strukturi zuba i time pospješuju re-mineralizaciju, je dovela do široke prihvaćenosti tretmana fluorom. U SAD-u se tako 2/3 resursa pitke vode obogaćuje fluorom. Rasprostranjenosti tretmana fluoridacije doprinijeli su i mnogobrojni preparati za oralnu higijenu, tako da danas većina pasti za zube i tekućina za ispiranje sadrži fluor. Iako sve te mjere značajno doprinose u borbi protiv karijesa, znanstvenici su složni oko činjenice da je za učinkovitu prevenciju nastanka karijesa potreban sistemski pristup i kontrolirani tretman fluorom.

U Europi je sistemska primjena fluora u obliku raznih otopina i premaza (lakova) na bazi aminfluorida prisutna već skoro 40 godina. Glavni razlozi opće prihvaćenosti ovih proizvoda uključivali su jednostavnost upotrebe, sigurnost i pristupačnost. Najveća zamjerka ovim preparatima je bila slaba retencija preparata na caklinu i kratkotrajno djelovanje u ustima, što je zahtijevalo čestu primjenu.

Proizvođači su konstantno unaprjeđivali tehnologiju adhezije fluoridnih preparata, s ciljem da se osigura što duži kontakt fluorida sa zubnom caklinom i tako omogući „ugradnja“ fluora u površinu caklinskih prizmi. Međutim, razumijevanje koncepta kariostatskog mehanizma fluorida značajno se promijenilo u zadnjih 20 godina. To je dovelo do razvoja novih fluoridnih lakova, koji, pored ugradnje fluorida u kristalnu strukturu cakline, reagiraju i sa kalcijem iz sline, tvoreći tako spoj kalcij-fluorida (CaF2) koji se taloži na caklini. Ove naslage kalcij-fluorida čine rezervoare fluoridnih iona, koji se sporo otpuštaju kad se pH plaka snizi, i tako imaju produženo djelovanje. Ovaj mehanizam se smatra najvažnijim svojstvom proizvoda sa visokom koncentracijom fluorida. Dokazano je da su fluoridni lakovi učinkoviti kada se koriste na ranim bijelim lezijama, jer se velika količina fluora može deponirati u poroznoj demineraliziranoj caklini.

Frekvencija aplikacije

Da bi fluoridni lak bio učinkovit, frekvencija aplikacije mora biti zasnovana na individualnoj procjeni rizika karijesa. Najučestaliji način primjene je 2x godišnje. Petersson i Westerberg sugeriraju da 3 aplikacije laka u jednom tjednu, jednom godišnje, mogu biti učinkovitije od aplikacije svakih 6 mjeseci. Iako su potrebna dodatna istraživanja, za pacijente sa visokim i umjerenim rizikom, aplikacija se može preporučiti 2-4x godišnje.

Procjena rizika nastanka karijesa temelji se na nekoliko faktora rizika procijenjenih kroz dostupne kliničke i socio-demografske informacije, prikupljene tijekom godišnjih pregleda. U opticaju je nekoliko protokola, zasnovanih na preporukama SZO. Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu RH izradilo je jako dobre smjernice protokola za individualnu procjenu karijes rizika, koje možete preuzeti ovdje.

Ove smjernice su jako korisne za svakodnevni rad i planiranje terapije za svakog pojedinog pacijenta.

Karakteristike fluoridnog laka 

Iako postoje već skoro 40 godina, popularnost fluoridnih lakova je značajno porasla tek otprije desetak godina, s poboljšanjem njihovog brzog stvrdnjavanja nakon nanošenja na zube. Čak i danas, većina lakova zbog nekih nedostataka zahtijeva kompromise u primjeni.

Tekstura

Većina dostupnih lakova je jako zrnaste strukture i ostavljaju jako primjetan sloj na zubima, što pacijentidoživljavaju kao nelagodu i srame se osmjehivati nakon aplikacije, pa čak kažu i da imaju i „prljav“ osjećaj u ustima. Zbog te nelagode pacijenti često prije vremena obrišu i uklone lak sa zubi, i tako smanjuju kapacitet otpuštanja i apsorpcije fluorida. I stomatolozi se slažu da je osjećaj koji lak ostavlja na zubima bitan aspekt.

Adhezija i otpuštanje fluorida

Osim teksture, tj. Izgleda i osjećaja laka koji može utjecati na vrijeme djelovanja, vrlo bitan faktor za maksimalnu učinkovitost je i tempo otpuštanja fluorida. Većina lakova degradira brzo nakon nanošenja i dostiže maksimum već nakon 1-2 h, što je prekratko vrijeme za produženo djelovanje. Takvi lakovi značajno degradiraju već nakon 24 h. Adhezivna svojstva laka igraju veliku ulogu, skupa sa formulacijom otpuštanja.

Način aplikacije

Lakovi koje treba mućkati i miješati prije upotrebe, posebno oni koji su u pakiranjima za višekratnu upotrebu, predstavljaju problem pri konzistentnoj aplikaciji kod svakog pacijenta. Aktivni sastojci mogu jako varirati od aplikacije do aplikacije jer ovise o temeljitosti miješanja prije upotrebe. Lakovi u tubama su još problematičniji jer u većim količinama fluoridi se talože na dno i nemoguće ih je ravnomjerno aplicirati

Napredni fluoridni lak

Kao što je vidljivo, nekoliko faktora je ključno za maksimalnu učinkovitost fluoridnog laka. Izgled, tekstura, tempo otpuštanja fluora, količina apsorpcije, kao i konzistencija i ravnomjerna distribucija.

Ultradent Products je nedavno predstavio Enamelast, fluoridni lak sa najfinijom teksturom, glatkim osjećajem i prirodnom translucencijom koja ga čini skoro neprimjetnim nakon nanošenja i povećava komfor pacijenta što utječe na vrijeme nošenja. Pored usavršene estetike i komfora Enamelast ima i patentirani sustav adhezije koji mu omogućava najveće vrijednosti otpuštanja i apsorpcije fluorida u usporedbi sa drugim vodećim fluoridnim lakovima na tržištu. Ne mora se miješati prije upotrebe, a pojedinačna pakiranja omogućuju precizno doziranje i eliminiraju ‘cross’-kontaminaciju. Pored toga, dostupan je u četiri originalna i osvježavajuća okusa što će zadovoljiti i jako izbirljivu djecu a i najkritičnije tinejdžere i adolescente.

Način aplikacije

1. Izolirajte vestibulum sa vatarolnicama te dobro posušite zube pusterom ili komadićem gaze prije aplikacije laka.

2. Ovisno o pakiranju, aplicirajte lak uz pomoć nastavka iz šprice ili četkice iz jednokratnog blister pakiranja. Blister pakiranje sadrži 0,4 ml, što je preporučena količina za adolescenta.

3. Lakom premažite suhe zube u tankom sloju preko svih zubnih ploha. Lak se stvrdnjava u kontaktu sa slinom, tako da nije potrebno čekati. Postupak ponoviti za donju čeljust.

4. Pacijente savjetujte da 2-4 sata nakon aplikacije ne jedu i da konzumiraju mekšu hranu do kraja dana. Tu večer ne bi trebali prati zube četkicom, samo isprati vodom, kako bi se maksimizirao kontakt sa fluoridom. Sljedeći dan nastaviti sa normalnom oralnom higijenom, osim što zubni konac treba izbjegavati još 2-3 dana, kako bi interdentalno fluoridi mogli produženo djelovati.


Popis literature i izvornih referenci dostupan je na informacije@ultradent.com

Autor: Richard Tuttle DDS, Private practice

South Jordan, USA

Clinical applications advisor Ultradent Products Inc.

Slični postovi

5 najboljih savjeta za poboljšanje oralnog zdravlja kod djece

5 najboljih savjeta za poboljšanje oralnog zdravlja kod djece

Stomatološki tretmani na mladim pacijentima su često vrlo zahtjevni sa više aspekata. Donosimo nekoliko savjeta koji vam, koristeći prednosti tehnološkog napretka u razvoju proizvoda, mogu omogućiti značajno povećanje razine kvalitete pruženog...

1228
Izbjeljivanje zubi - tretman s velikim potencijalom

Izbjeljivanje zubi - tretman s velikim potencijalom

I ako je tretman izbjeljivanja zubi aktualan tijekom cijele godine s dolaskom ljeta češći su i upiti pacijenata za ovom procedurom. Sigurno ste to primjetili i u vašoj ordinaciji. Iskorištavate li optimalno sav potencijal ovog tretmana?

1760

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.