Q & A s Rikom Jacobsom - Uspon digitalne stomatologije

1541
Q & A s Rikom Jacobsom - Uspon digitalne stomatologije

U ovom intervjuu Rik dijeli svoja razmišljanja o trenutnom stanju dentalnog tržišta, mogućnostima daljnjeg napretka aditivnih tehnologija u dentalnoj profesiji i ključnom utjecaju digitalne stomatologije za liječnike i pacijente.
 


 

Koliko dugo su digitalne tehnologije dio dentalnog tijeka rada i što ubrzava njihovo usvajanje?

Rik Jacobs: Više od desetljeća računalne tehnologije i digitalni formati postali su sveobuhvatni dio suvremenog života, a stomatologija nije iznimka. Stomatolozi su promatrali i vrednovali 3D tehnologije tijekom godina te su shvatili da nude prednosti u smislu vremenske i ekonomske učinkovitosti, veće točnosti u odnosu na konvencionalne metode i visoku predvidljivost rezultata. Na primjer, intraoralno digitalno skeniranje učinilo je prikupljanje podataka o pacijentu bržim, točnijim i ugodnijim nego prije. Po mom mišljenju je prihvaćanje frezanja kao standarda dentalne industrije utralo put za 3D printana rješenja, koja se također oslanjaju na 3D podatcima, ali su u usporedbi brža i isplativija.

Za mene je pristup 3D materijalima za printanje, koji su sigurni za uporabu u ustima, bio sljedeći kritični korak za poticanje usvajanja aditiva u stomatologiji. Ova materijalna komponenta je bilo glavni fokus moje tvrtke NextDent, koja je razvila široki portfelj certificiranih materijala za velik broj dentalnih aplikacija. Nakon preuzimanja od strane 3D Systems-a, spojili smo našu vodeću stručnost u dentalnim materijalima s dostignućima tvrtke 3D Systems u aditivnim tehnologijama. Sada, budući da kombiniramo NextDent materijale s tehnologijom Figure 4 tvrtke 3D Systems-a, omogućujemo brzu i pouzdanu krajnju proizvodnju te pružamo sposobnu i snažnu alternativu frezanju.

Mislim da kada možete učinkovitije iskoristiti svačije vrijeme i novac, tada radite nešto dobro; to je razlog zašto se 3D tehnologije održavaju.

 

Koje su neke od tradicionalnih prepreka za uvođenje novog procesa u stomatologiju?

Rik Jacobs: Uvođenje novog procesa zahtijeva ulaganje u opremu, vrijeme i obuku. Kako bi bilo koga na dentalnom tržištu nagovorili na novi način rada, potrebno je uvjeravanje da će se investicije isplatiti. Kada se zadovolji taj korak, tada je to pitanje implementiranja željenih promjena.

Uvođenje aditivne proizvodnje u dentalno područje zahtijeva nekoliko stvari kako bi se taj korak učinio što bezbolnijim:

  • Univerzalnost primjene. Intraoralno skeniranje zadovoljava ovaj zahtjev, jer se isti 3D skener može koristiti na svakom pacijentu. Isto se može reći i za 3D printanje kada je uređaj kompatibilan sa širokim rasponom materijala koji su certificirani za različite indikacije i za uporabu u ustima.
    Što se tiče aditivne proizvodnje, čini se da su materijali najveći kamen spoticanja za usvajanje. Srećom za stomatologiju, NextDent materijali 3D Systems-a obuhvaćaju širok raspon dentalnih potreba i rezultat su opsežnog i stalnog rada sa stomatološkim stručnjaciima i laboratorijima.
  • Jednostavnost implementacije. Rješenje mora biti jednostavno kao "uključi i koristi" kako bi se olakšalo oterećenje osoblja/instruktora. S Figure 4 smo zadržali ovaj koncept vrhunskog razmišljanja a operacije mogu postati jednostavnije samo ako nastavimo primati i implementirati povratne informacije kako bismo poboljšali korisničko iskustvo.
  • Automatizacija procesa. Ovo je usko povezano s lakoćom uporabe i važno je kako bi se osigurala učinkovitost u klinici ili laboratoriju. Softver i hardver moraju biti kompatibilni i pouzdani sa sigurnom vezom kako bi novi proces pridonio poslovanju, a ne kako bi se udaljio od njega.
  • Prihvaćanje. Ako pogledate krivulju životnog cikljusa usvajanja inovacija, uvijek postoje inovatori i rani korisnici koji utiru put većini. Kako bi se usvajanje ubrzalo, nova tehnologija ili proces mora nastaviti stjecati kliničko prihvaćanje. Jako smo napredovali u formuliranju i odobravanju naših materijala za uporabu u ustima, a vjerujem da će se kvaliteta i sposobnosti ubrzati dok se prebacujemo s ranog usvajanje na ranu većinu.

 

Što digitalni pristup znači za pacijenta?

Rik Jacobs: Najveći interesi pacijenata nalaze se na čelu onoga što radimo, a svi naši klijenti jednako su strastveni u kvalitetnoj isporuci onima koji se liječe. Iz perspektive pacijenata, digitalni dentalni pristup znači manje čekanja i bolji dosjed. S aditivno proizvedenim detalnim rješenjem potrebno je manje vremena za izradu ortodontskih i protetskih nadomjestaka, što znači da se pacijent može brže opskrbiti, s manje posjeta ordinaciji i konačnim nadomjestkom koji je precizno generiran prema osobnim 3D podatcima skeniranja. Dodatno uz bolji dosjed i točnost, određene dentalne aplikacije mogu biti još povoljnije.
 

Koja je Vaša vizija buduće digitalne stomatologije?

Rik Jacobs: Moja je nada i vizija da nastavljanjem uvođenja učinkovitije digitalne tehnologije u dentalnu profesiju pomaknemo perspektive i iskustva kako bi praktičari i pacijenti bili zadovoljniji od predaje i primanja terapije. Krajnji je cilj ovdje poboljšati oralnu njegu.

Slični postovi

Inovacije 3D printanja - NextDent aparati

Inovacije 3D printanja - NextDent aparati

Svijet se mijenja brže nego ikad. Potaknut je brzim tehnološim napretkom. Jedan od najdinamičnijih polja je 3D printanje. NextDent tvrtke 3D Systems vodeći je u ovoj uzbudljivoj novoj 3D inovaciji printanja.

2727
3D Printer NextDent™ 5100

3D Printer NextDent™ 5100

NextDent 5100, kojeg pokreće Figure 4TM tehnologija, omogućuje 3D printanje velikom brzinom za proizvodnju dentalnih naprava i odljeva.

5742

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.