Tehnike fasetiranja za transformaciju zuba

1896
Tehnike fasetiranja za transformaciju zuba

U pravilu, restorativnim se proširenjima zuba zatvaraju estetski ili funkcionalno intruzivni razmaci u području prednjih zuba. Slični se slučajevi često objavljuju te su uspostavljeni kao standardni postupci. Tehnika fasetiranja koju su razvili Hugo i Klaiber znatno je pridonijela pojednostavljenju radnih procesa, a time i daljnjem proširenju estetskih korekcija prednjih zuba u direktnim restauracijama pomoću kompozitnog materijala.

U većini slučajeva spomenuta tehnika fasetiranja djeluje vrlo dobro uz upotrebu Frasaco strip krunica. Međutim, u određenim slučajevima ta tehnika nije toliko jednostavna za uporabu, osobito ako se na papilu mora vršiti veliki pritisak interproksimalno kako bi se postigao konkavni oblik nadogradnje. Modificirana tehnika fasetiranja uporabom obrezane uspravne parcijalne matrice umjesto Frasaco strip krunice u takvim se slučajevima pokazala vrlo uspješnom.

Klinički slučaj - nadogradnja hipoplastičnog lateralnog sjekutića

Dvadesetšestogodišnja kolegica željela je učiniti preoblikovanje svojih hipoplastičnih sjekutića (slika 1-3) u pravilno oblikovane lateralne sjekutiće, kao i zatvaranje dijasteme distalno od očnjaka. U ovom se slučaju značajno pojednostavljuje oblikovanje, s obzirom na to da nadogradnja ne mora započeti duboko subgingivalno. Usprkos tome korišten je metalni parcijalni matriks jer je primjena bila znatno jednostavnija od restauracije s pomoću Frasaco strip krunica zbog dostupne konkavnosti. Slike 4 i 5 prikazuju pozicionirane, unaprijed obrezane djelomične matrice (Garrison) pričvršćene na očnjake tekućim kompozitom Clip Flow. Predobrada za adhezivnu vezu sa caklinom sastojala se od mehaničkog hrapavljenja cakline i kondicioniranja fosfornom kiselinom. Slike 6 i 7 prikazuju kompozit Charisma Opal Flow u nijansi A2 koji je primijenjen i interproksimalno i cervikalno nakon adaptacije sondom Explorer.

Utvrđeno je da je ciljana nijansa identična nijansi Vita A2 pa je stoga upotrijebljena kombinacija različitih masa Charisma Topaza: OL, A2 i CL. Slike 8 i 9 prikazuju upotrijebljenu masu OL koja bi trebala spriječiti odraz tamne usne šupljine. Potom je dodan sloj univerzalne boje cakline A2 uz diskretne aplikacije mase CL prozirnog efekta u incizalnom području (Sl. 10 i 11). Slike 12-14 prikazuju nadgradnju prilikom ponovnog posjeta nakon nekoliko mjeseci. Zanimljiva je anegdota koju nam je pacijentica ispričala – njezin suprug nije primijetio nadogradnje, za razliku od majke koja ih je primijetila odmah!

 

Slični postovi

Variotime – lako i brzo do savršenih otisaka

Variotime – lako i brzo do savršenih otisaka

Variotime je VPS (vinilpolisiloksan) sustav otisnog materijala za precizno uzimanje otisaka za sve tipove tehnika otiskivanja.

5389
Variolink Veneer i  Variolink Esthetic - najbolji kompozitni cementi

Variolink Veneer i Variolink Esthetic - najbolji kompozitni cementi

Variolink Veneer je kompozitni cement koji polimerizira samo svjetlom, te nudi izvanrednu estetiku. Variolink Esthetic predstavlja novu generaciju kompozitnih cemenata s izvrsnom estetikom i jednostavnom primjenom.

2372

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.