Vertex ThermoSens mobilni protetski nadomjestak budućnosti

11200
Vertex ThermoSens mobilni protetski nadomjestak budućnosti

Vertex ThermoSens mobilni protetski nadomjestak je najnovija generacija fleksibilnog protetskog nadomjestka na svjetskom tržištu.

Nastao je kao proizvod Nizozemskog znanstvenog instituta koji je uspješno riješio zadatke nizozemske tvrtke Vertex. Tvrtka je tražila da joj se razvije dostojan nasljednik klasičnih akrilatnih proteza, koji će izbaciti uporabu metala iz protetskih nadomjestaka s maksimalnim postotkom fleksibilnosti, a da pri tome posjeduje čvrstoću i otpornost da izdrži sile žvakanja. Tako je razvijen proizvod ThermoSens. ThermoSens je po kemijskom sastavu poliamid.

Čvrstoća i udobnost ThermoSensa se ne može usporediti ni s jednim drugim materijalom za izradu proteza na tržištu. Kruto tijelo ovog materijala omogućava izradu izuzetno tanke proteze koja savršeno odgovara i leži u pacijentovim ustima. Za razliku od akrilatnih proteza, koje pucaju kad se ispuste ili pogrešno koriste, termoplastična baza ovog materijala će apsorbirati udar i time spriječiti pucanje ili odvajanje materijala. ThermoSens je gotovo nelomljiv i savršeno odgovara pacijentima. Pogodan je za izradu kako totalnih, a tako i djelomičnih proteza. Izuzetno je pogodan za izradu proteza na implantima, a moguća je izrada i splintova te privremenih krunica i mostova, koji imaju izuzetnu čvrstoću te mogu duži vremenski period služiti svrsi. Jedna od najvećih prednosti ThermoSensa je što omogućava izradu reparatura, podlaganje, dodatke zubima, tj. sve.
 

ThermoSens se ubraja u biokompatibilne materijale. Tijekom procesa proizvodnje ThermoSens materijalu se ne dodaju nikakve tekuće kemikalije, čak ni tijekom završne faze. Ovo je odlična vijest za pacijente koji su alergični na kemikalije ili akrilat. ThermoSens je proizvod bez monomera i idealan je za pacijente koji ne žele ili ne mogu prihvatiti proteze izrađene od materijala koji izazivaju alergije ili druge probleme zbog preosjetljivosti. Od njega je gotovo nemoguće dobiti bilo kakvu alergijsku reakciju.

 


Zbog visoke gustoće ThermoSensa, tekućine i ostala hrana ne mogu prodrijeti u unutrašnjost proteze. Na taj način se tijekom vremena osigurava minimalno mijenjanje boje u žutu ili smeđu. Protezi se poslije određenog vremena poliranjem može vratiti prvobitni sjaj, upravo zbog toga što se promjena boje zadržava na površini, a ne u unutrašnjosti. ThermoSens je praktički nepropustan, čak ako pacijent konzumira mnogo kave, puši ili pije gazirana pića.

Za razliku od drugih kompanija koje pigment dodaju na kraju procesa, kod ThermoSensa se pigment dodaje tijekom procesa proizvodnje. Boja je jednako raspoređena i svako dodavanje boje je ravnomjerno. Na ovaj način se eliminiraju nasumične mrlje, odsjaj ili bilo kakvo drugo neprirodno zamućenje koje se ne javlja u ustima pacijenta. ThermoSens je dostupan u 12 boja.

Za razliku od akrilatnih proteza koje se skupljaju i do 8 %, ThermoSens je smanjio skupljanje ispod 1%, čime se osigurava savršen dosjed u pacijentovim ustima. Upravo taj mali postotak skupljanja daje ThermoSensu prednost nad svim dosadašnjim klasičnim i fleksibilnim sustavima.

ThermoSens proteze spadaju u polufleksibilne proteze. Fleksibilne su koliko je to u stomatologiji dozvoljeno. Kod totalnih proteza ta fleksibilnost nije primjetna zbog zubnog niza koji joj to ne dozvoljava, ali su zato fleksibilne parcijalne proteze. One se zagrijavaju pod temperaturom tijela te postaju fleksibilnije nego kada su izvan usta.

Totalne proteze izrađene od ThermoSensa su gotovo neuništive. Njihova prednost u odnosu na akrilatne proteze je pored čvrstoće i njihova minimalna težina. Izuzetno su lagane, i svi pacijenti kojima je moj laboratorij izradio totalne ThermoSens proteze slažu se u jednome, a to je da se mnogo lakše navikavaju na njih nego na akrilatne. Također navode da su mnogo ugodnije za nošenje i da je višestruko manje žuljanja.

Djelomične proteze od ovog materijala su idealne za pacijente. Lagane su, skoro nevidljive bez žičanih kvačica. Proteze se mogu maksimalno reducirati, što se pacijentima najviše i dopada. Kvačice, na djelomičnim protezama, se planiraju tako da se nalaze na zubima, a ne na desnima kao kod nekih ranijih fleksibilnih sustava.

Rad s ThermoSensom je izuzetno zanimljiv. Sam način rada je drugačiji od rada s akrilatnim protezama. Materijal je jednostavan za obradu, a izuzetno se brzo i lako polira.

ThermoSens je još uvijek kod nas malo rasprostranjen. Stomatolozi s dosta predrasuda gledaju na njega, ali kada ga jednom probaju, tada shvaćaju veliki potencijal ovog materijala. Ako se s njim rukuje po propisima, i što je jako bitno u originalno predviđenom uređaju, svi će biti zadovoljni, a prije svega pacijent koji će dobiti nadomjestak koji će mu služiti i s kojim će biti prezadovoljan.

 

Slični postovi

Renfert strojevi: Vario Jet, Twister evolution, Basic master

Renfert strojevi: Vario Jet, Twister evolution, Basic master

Vario Jet – Profesionalna i unčikovita reciklirajuća pjeskara za metalne proteze, Twister evolution – uređaj koji ne poznaje kompromis, Basic master – Pjeskara za fino pjeskarenje s do 2 spremnika za pijesak.

2838
Elektroforming u stomatološkoj protetici, magija ili stvarnost?

Elektroforming u stomatološkoj protetici, magija ili stvarnost?

Dentalne restauracije na bazi implantata koštaju više i pružaju visoku estetiku u suprotnosti sa zubnim protezama koje su cjenovno povoljnije, no nimalo estetske.

2012

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.