Vinil polisiloksanski materijal za uzimanje otisaka – Variotime

351
Vinil polisiloksanski materijal za uzimanje otisaka – Variotime


Autor: Tina Vukičević, dr.med.dent.

Dobar otisak u protetici i implantologiji je skoro pa jednako dobar materijal, tj. bolje reći prilagodljiv materijal. Što to znači  prilagodljiv? To je materijal od kojeg se očekuje prilagodljivost radu svakog doktora dentalne medicine kao i indikacijama kada se koristi. Kulzerov Variotime, adicijski silikon materijal koji se vremenom prilagođava individualnom radu doktora tako što van usne šupljine ima radno vrijeme do 2:30 minute a unutar usne šupljine prelazi u brzovezujući materijal koji je  roku od 2:30 minute stabilan. Variotime je materijal koji kontrolira kinetiku polimerizacijskog procesa pomoću temperature usne šupljine i vezuje se brzo poslije unosa u usta. Vrijeme od 2:30 minute van usne šupljine je sasvim dovoljno za pripremu stavljanja materijala u žlicu za otiskivanje, materijala oko prepariranih zubi, posušivanja zubi i do konačnog stavljanja žlice za otiskivanje u usta pacijenta.

Preciznost i viskoznost materijala također čine razliku među materijalima.
Variotime je materijal koji ima šest različitih viskoznosti i dolazi u tri različita isporučena sustava. Visoko viskozni materijali su Heavy Tray i Putty, od kojih je prvi tvrđi kao materijal dok ja Putty mekši i fleksibilniji. Oba materijala koriste se u kombinacijama sa nisko viskoznim materijalima poznatijima kao korekturni materijali. Koriste se  kada otiskujemo s dva materijala različite viskoznosti  istovremeno ( putty push tehnika, sandwich tehnika i double mix tehnika ) ili u dvije faze ( putty wash tehnika ). Ovi materijali se ne koriste za otiskivanje kao samostalni materijal jer nisu dovoljno precizni,  ne otiskuju precizno detalje koji su u protetici i implantoprotetici izuzetno važni. Srednje viskozan materijal je Monophase koje se zbog svoje srednje viskoznosti može koristiti kod puno indikacija, njegova konzinstencija dozvoljava mu da relativno precizno otisne i prikaže detalje kao što su mišične kretnje kod funkcijskog otiska za totalnu ili djelomičnu protezu, može prikazati detalje kod otiskivanja sa transferima na implantatima za implanto protetski nadomjestak a čak se za otiskivanje preciznijih brušenja može koristiti u kombinaciji sa korekturnim materijalima pa čak i sam kad se brusi iznad ili u razini gingive. Nisko viskozni materijali ili korekturni materijali isključivo se koriste u kombinaciji sa  visoko viskoznim materijalima ( Variotime Heavy Tray, Putty ili Monophase +). Među izborom Variotime korektura nalaze se tri i to: Medium Flow, Light Flow i Extra Light Flow koji tim redom idu od viskoznog do najniže viskoznog među njima. Rad koji ćemo raditi nam diktira koje materijale ćemo koristiti i koju tehniku otiskivanja ćemo primijeniti.

Ako radimo metalokeramički rad ili cirkonski rad, potrebno je brušenje na stepenicu ispod razine gingive i tada uzimamo otisak materijalima dvije različite viskoznosti u dvije faze ( Putty Wash tehnika ). Prvim otiskom ( Heavy Tray ili Putty ) nakon što se veže u usnoj šupljini dobivamo tvrdu podlogu kojom lakše u drugoj fazi guramo nisko viskozan Extra Light u sulkus kako bi se što preciznije otisla preparacija koja se nalazi ispod razine gingive, naravno prije toga je potrebno mehanički otvoriti sulkus kako bi se materijal lakše ugurao. Ako pak radimo rad od pune keramike ( bezmetalne krunice, ljuskice, inlaye ili onlaye ) preparacija je u razini gingive pa je sasvim dovoljno uzeti otisak jednom fazom (Putty Push tehnika ili Sandwich tehnika ) i to kombinacijom Heavy Tray ili Putty i Medium Flow ili Light Flow materijala. Variotime je po sastavu vinilpolisiloksan i on je hidroaktivan materijal što znači da bez obzira u kako vlažnom mediju uzimamo otisak on ostaje dimenzijski stabilan i nakon dužeg vremena. Također ima i oporavak od deformacije skoro 100%, što znači da će se materijal lako i jednostavno izvlačiti iz usne šupljine a i ako se prilikom toga malo deformira vratiti će se u prvobitno stanje nakon vezanja.

Slični postovi

Tehnike fasetiranja za transformaciju zuba

Tehnike fasetiranja za transformaciju zuba

Mali restorativni zahvati na prednjim zubima često donose velike rezultate, pod uvjetom da se poštuju često objavljivana osnovna načela.

1897
Variolink Veneer i  Variolink Esthetic - najbolji kompozitni cementi

Variolink Veneer i Variolink Esthetic - najbolji kompozitni cementi

Variolink Veneer je kompozitni cement koji polimerizira samo svjetlom, te nudi izvanrednu estetiku. Variolink Esthetic predstavlja novu generaciju kompozitnih cemenata s izvrsnom estetikom i jednostavnom primjenom.

2372
Variotime – lako i brzo do savršenih otisaka

Variotime – lako i brzo do savršenih otisaka

Variotime je VPS (vinilpolisiloksan) sustav otisnog materijala za precizno uzimanje otisaka za sve tipove tehnika otiskivanja.

5389

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.