Adhezijsko cementiranje djelomičnih ljuskica

3084
Adhezijsko cementiranje djelomičnih ljuskica

Želja za estetski ugodnim, minimalno invazivnim i savršeno usklađenim prednjim nadomjescima  postoji od početka dentalne medicine. Međutim, tek nedavno je postalo moguće ovu želju pretvoriti u realnost.

Dugi niz godina stomatolozi su se borili s opacitetom metal-keramičkih krunica prije nego što su potpuno keramičke krunice postale dostupne. Ipak, ovi keramički materijali nisu bili dovoljno otporni da bi odgovarali manje invazivnim indikacijama. Prije nekog vremena uvedene su keramičke ljuskice. Preparacije za ljuskice su bile daleko manje invazivne od preparacija za krunice – no i dalje  je bilo potrebno izbrusiti zub. Nadalje, ljuskice je potrebno dizajnirati tako, da prekriju cijelu vestibularnu površinu, no zahvaljujući naprecima u keramičkoj tehnologiji i današnjim mogućnostima kompozitnih cemenata, danas je moguće korištenje djelomičnih ljuskica i njihovo pričvršćivanje bez ikakvih poteškoća.
Djelomične ljuskice su keramičke ljuskice koje prekrivaju samo dio zuba koji nedostaje, koji je odlomljen ili abradiran. Posljedično zub zahtijeva samo djelomičnu ili nikakvu preparaciju.


Ovaj pristup je postao moguć iz dva razloga:

1. Dostupni su novi keramički materijali. Dentalni tehničari sada imaju opciju  slojevati bilo kakav keramički nadomjestak. Oni mogu odabrati fluorapatitne keramičke materijale kao
IPS e.max Ceram ili tlačiti restauracije od visoko translucentnog keramičkog valjčića kao što su Opal ili HT valjčića iz asortimana IPS e.max Press.
2. Unaprijeđeni su kompozitni cementi. Postao je dostupan širok raspon modernih estetskih cemenata. Oni se nude u nekoliko stupnjeva svjetline kako bi se uskladili sa svjetlinom prirodnog zuba koji se restaurira potpunom ili djelomičnom ljuskicom. Nadalje, ovi kompozitni cementi sadržavaju nove fotoinicijatore koji poboljšavaju njihovu sposobnost polimerizacije i dugoročnu stabilnost boje.
Izbor keramičkog restaurativnog materijala ovisi o veličini defekta i/ili optičkim efektima te potrebnoj čvrstoći. Tehnika slojevanja je vjerojatno prvi izbor kod zuba sa složenim optičkim efektima. Ukoliko su potrebne velike djelomične ljuskice koje ne zahtijevaju specijalne efekte, ali uključuju cjelokupni incizalni brid, vjerojatno će izbor biti visoko otporna keramika kao što je litij-disilikat.


Kada je riječ o odabiru materijala za cementiranje ljuskica i djelomičnih restauracija, tada je kod mnogih kliničara prvi izbor Variolink Veneer tvrtke Ivoclar Vivadent. Ovaj fiksacijski materijal dostupan je u dvostruko stvrdnjavajućoj i svjetlosno polimerizacijskoj verziji. Koncept boja proizvoda s pet nijansi omogućuje stomatologu da se prilagodi kliničkoj situaciji i prema potrebi postigne topliji ili svijetliji dojam cementiranog nadomjeska. Nadalje, boje se mogu provjeriti prije završnog cementiranja pomoću Try-in paste u odgovarajućoj nijansi.Kompozitni cement  sadržava novi patentirani svjetlosni inicijator ivocerin, koji cementu osigurava dugoročnu stabilnost boje. Osim toga, Variolink Esthetic se jednostavno koristi zahvaljujući fleksibilnoj konzistenciji i jednostavnom čišćenju.
U prikazu slučaja u nastavku opisuje se cementiranje dviju djelomičnih ljuskica pomoću cementa Variolink Esthetic u nijansi „warm“.

Klinički slučaj

Jedan četrdesetšestogodišnji pacijent je posjetio našu ordinaciju sa željom da mu se nadomjesti Mirage djelomična ljuskica stara 20 godina. Bio je uvjeren da bi ljuskicu trebalo zamijeniti zbog istrošenosti susjednog središnjeg inciziva (Slike 1. I 2.).

Odlučeno je koristiti djelomične ljuskice kako bi se poboljšala situacija. Slika 3. prikazuje preparaciju na zubima.

Nakon što smo iz laboratorija dobili ljuskice (IPS e.max Press HT), koristili smo Variolink Esthetic Try-in paste za određivanje odgovarajuće boje cementa prije završnog cementiranja. U ovom konkretnom slučaju smo postigli najbolji rezultat s nijansom „Warm“ (Slike 4. i 5.). Zatim su susjedni zubi prekriveni teflonskom trakom. Potom je između zubi postavljena Mylar matrica (Slika 6.). Caklina je jetkana 20 sekundi, a dentin 10 sekundi (Slike 7. i 8.), nakon čega je uslijedilo ispiranje vodom (Slika 9.).

Zatim je utrljan Adhese Universal i ostavljen da djeluje 10 sekundi (Slike 10. i 11.). Variolink Esthetic LC „Warm“ nanesen je na djelomične ljuskice prije njihova pozicioniranja (Slike 12. i 13.). Višak cementa pažljivo je uklonjen kistom prije svjetlosne polimerizacije (Slika 14.).

Ljuskice su najprije osvijetljene s obje strane po pet sekundi Bluephase Style lampom (Slika 15.). Radi uštede vremena završna polimerizacija provedena pomoću dvije Bluephase Style lampe sa svake strane po 30 sekundi (Slika 16.). Budući da svjetlosna polimerizacija s dvije lampe intenziteta od 1100 mW/cm2 može rezultirati znatnim razvojem topline, postoji potencijalni rizik od oštećenja pulpe, preporučuje se hlađenje s vodom, kao što je prikazano na Slici 16. Nakon svjetlosne polimerizacije višak cementa je uklonjen skalpelom (oštrica br. 12)(Slika 17.).

Konačni rezultat nakon četiri tjedna prikazan je na Slikama 18. i 19.

 

Slični postovi

Variolink Veneer i  Variolink Esthetic - najbolji kompozitni cementi

Variolink Veneer i Variolink Esthetic - najbolji kompozitni cementi

Variolink Veneer je kompozitni cement koji polimerizira samo svjetlom, te nudi izvanrednu estetiku. Variolink Esthetic predstavlja novu generaciju kompozitnih cemenata s izvrsnom estetikom i jednostavnom primjenom.

2380
IPS InLine System

IPS InLine System

Učinite to InLine-om! Optimizirani proces rada kao i povećana produktivnost i učinkovitost u laboratoriju: IPS InLine sustav metalokeramike nudi jednostavnost i fleksibilnost.

1487

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.