Kako medicinsko i kozmetičko izbjeljivanje zubi može promijeniti život vašeg pacijenta

358
Kako medicinsko i kozmetičko izbjeljivanje zubi može promijeniti život vašeg pacijenta

Anamneza:
"U našu ordinaciju javila se 30-godišnja pacijentica tražeći hitnu stomatološku intervenciju. Bila je zabrinuta zbog svog prebojenog centralnog sekutića, zbog čega je smejanje bilo izvor velike tuge. Objasnila je svoja ograničenja i pitala kako joj možemo pomoći da poboljša svoju situaciju.
Predložila sam joj različita terapijska rješenja, od protetskih do konzervativnijih rješenja koja bi uključivala unutarnje izbjeljivanje prethodno endodontski liječenog gornjeg lijevog središnjeg sjekutića. Za ujednačen izgled predložila sam i kompletno kozmetičko izbjeljivanje zuba gornjeg i donjeg luka. Objasnila sam da će prvi korak tretmana biti izbjeljivanje zuba kako bi plombe koje će se kasnije postavljati bile odgovarajuće boje prema novoj boji samih zuba. Nakon toga sam predložila zamjenu postojećih neadekvatnih ispuna i liječenje karijesnih lezija.
Između prvog razgovora i dogovorenog termina za izbjeljivanje zubi, pacijentica je saznala da je trudna. Kako su trudnoća i dojenje apsolutne kontraindikacije za izbjeljivanje zubi, početak tretmana je morao biti odgođen.
Dok je pacijentica još dojila ispala je stara plomba na sjekutiću i jasno je vidljiv promijenjeni karijesni dentin među zubima. Zbog toga je pacijentica prestala dojiti i odmah započela stomatološki tretman."


Nakon trudnoće vidljive brojne karijesne lezije i sekundarni karijes u frontalnoj regiji. Zub 21 pokazuje sivu boju zbog punjenja korijenskog kanala.

 

Protokol liječenja:
"Za uspješno izbjeljivanje endodontski liječenog zuba potrebno je da nema kliničkog ili radiografskog defekta. Kako bih provjerila sposobnost ovog zuba za interno liječenje, izvršila sam klinički pregled, perkusijski test i RTG. Na snimci nisu uočene nikakve abnormalnosti, pa je liječenje moglo započeti.
Liječenje sam započela otvaranjem pristupnog kaviteta, uklanjanjem starog nepčanog ispuna, kako bi se otkrio ispun kanala. Krunska trećina ispuna uklonjena je Gates ekspanderom, 2-3 mm ispod linije gingive. Zatim je postavljen sloj 2 mm glasionomernog cementa kao cervikalni zatvarač. Opalescence Endo gel za izbjeljivanje stavlja se u kavitet nakon stvrdnjavanja glasionomernog cementa.


Punjenje korijenskog kanala nakon otvaranja zuba kroz stari trepanacijski otvor i uklanjanja krunske trećine ispuna kanala.

Postavljanje Opalescence Endo 35% gela za izbjeljivanje u zub.

Kako bi se materijal zadržao na mjestu i kako bi se osigurala njegova učinkovitost u zubu, naneseni vodikov peroksid prekriva se pjenastom spužvom, a zatim se zatvara privremenim cementom.


Privremeni kavitet zatvoren privremenim cementom.

Tijekom zahvata savjetovala sam pacijentici da prati boju liječenog zuba.
Uvijek izbjegavam izbjeljivati ​​endodontski liječene zube petkom jer odgovor na tretman može biti vrlo različit. Željeni rezultat ponekad se može postići za 24 sata. Ukoliko se zahvat radi preko vikenda, nije moguće ukloniti gel za izbjeljivanje prije nego što zub postane svjetliji od okolnih zuba.
U ovom slučaju, pacijentica me sljedeći dan obavijestila da je liječeni zub iste boje kao i zub pored njega. Odlučila sam ostaviti gel za izbjeljivanje sljedećih 48 sati kako bi tretirani zub izgledao malo svjetlije od ostalih prednjih zuba.
Opalescence Endo gel za izbjeljivanje uklanja se sa zuba nakon 72 sata. Zub se zatim privremeno zatvori kako bi naknadna plomba bila u skladu s novom bojom zuba.


Stanje nakon izbjeljivanja endodontski liječenog zuba Opalescence Endo. Zub izgleda za nijansu svjetlije jer stara plomba i karijes još uvijek mijenjaju boju zuba.

Za izbjeljivanje zuba gornjeg i donjeg luka koristila sam individualne folije izrađene s malim vestibularnim komorama. Savjetovala sam pacijenticu kako u te folije nanijeti Opalescence PF 10% gel za izbjeljivanje i nositi ih 6 do 8 noći. Karbamid peroksid 10% otopina oksidira obojene molekule u ustima pacijenta i daje izvrstan rezultat: boja zuba A1.


Individualne folije s malim komorama. Pacijentica je ove folije nosila 6 noći uz korištenje Opalescence PF 10% gela za izbjeljivanje.

Izbjeljivanje zubnih lukova gornje i donje čeljusti folijama i Opalescence PF 10% karbamid peroksidnim gelom.

Iako je postignuta boja zuba A1, luk i dalje djeluje neuredno. S nezadovoljavajućim estetskim učinkom. Obojeni rubovi starih ispuna (sekundarni i početni karijes) nisu izbijeljeni tijekom tretmana. Zbog toga je bilo potrebno provesti daljnje restorativne tretmane.


Stanje nakon korištenja Opalescence Endo gela na zubu 21 i izbjeljivanja gornjeg i donjeg zubnog niza - ali prije promjene ispuna i konzervativne terapije. Djeluje za nijansu svjetlije jer stara plomba i karijes još uvijek mijenjaju boju zuba.

Restorativni tretman može započeti nakon najmanje dva tjedna nakon tretmana izbjeljivanja. To osigurava da ljepljiva veza neće biti ugrožena kisikom koji se oslobađa tijekom izbjeljivanja.


Početno uklanjanje starih ispuna.

Na kraju su stare neadekvatne plombe i karijesne lezije uklonjene i postavljene nove, čime je njezin osmijeh zablistao. Kasnije je rekla da se opet smiješila i pokazala zube. Izravan rezultat tretmana. Brojni kolege i rodbina primijetili su rezultate ovog uspješnog izbjeljivanja zubi i komentirali ga. Pacijentica je jako zadovoljna svojim novim blistavim osmijehom."


Blistav osmijeh pacijenta na kraju tretmana.

O autoru:
dr Clarissa Janig, Nemačka

  • Diplomirala na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Bonnu
  • U praksi od 2012
  • Na specijalizaciji iz ortodoncije.

Slični postovi

Opalescence Go: A Revolutionary Paradigm in Whitening

Opalescence Go: A Revolutionary Paradigm in Whitening

Never a “me too” brand, Opalescence has, from the beginning, sought out new, different, and better ways to make whitening faster, more effective,...

982
Jednostavno i brzo do blistavog osmijeha! - Opalescence GO!

Jednostavno i brzo do blistavog osmijeha! - Opalescence GO!

Opalescence Go™ pločice za izbjeljivanje s tvorničkim punjenjem spajaju profesionalno izbjeljivanje s neusporedivom praktičnošću. Inovativne UltraFit folije jednostavno su prilagođene svakom osmijehu i spremne su za korištenje odmah nakon...

596
MTAFlow cement - glatka konzistencija i bioaktivni materijal za liječenje

MTAFlow cement - glatka konzistencija i bioaktivni materijal za liječenje

MTAFlow cement s mineralnim trioksidnim agregatima za popravke je dizajniran da se miješa brzo, glatko i jednostavno u odgovarajuću konzistenciju za različite procedure. MTAFlow cement ima glatku konzistenciju zahvaljujući veoma fino...

397

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.