Studija slučaja Dr Tamás Kovács-a:Funkcionalno-estetska rehabilitacija

1400
Studija slučaja Dr Tamás Kovács-a:Funkcionalno-estetska rehabilitacija

 Studija slučaja: Funkcionalno - estetska rehabilitacija kombinacijom različitih keramičkih materijala i tehnika brušenja




Pacijentica (50): pacijentica se javila prevenstveno iz estetskog razloga, ali i zbog funkcionalnih: duboke subgingivalne frakture zuba 24 te nekoliko izvađenih stražnjih zubi.

Želje i ciljevi: što prirodniji, lijep i širok osmijeh. Nikako izgled umjetnih zubi, iako je izabrana boja za frontu bila A1, a lateralne zube A2!

Planiranje: svaka faza je planirana tehnikom DSD-a (digital smile design) uz izradu full contour funkcionalno-estetskog navoštavanja, kao i privremenih nadomjestaka na osnovu istog.

Materijal i metode: donji frontalni zubi (33 - 43) preparirani su horizontalnom tehnikom za cut-back ljuskice od IPS e.max Press (MT BL4 ingot - Ivoclar Vivadent), a svi ostali zubi vertikalnom tehnikom za cirkonijske (Ceramill ZI A1 - Amann Girrbach) pojedinačne krunice i mostove (15 i 24 ovalni dizajn tijela mosta). Za fasetiranje je upotrijebljen Creation ZI CT.
 


Cementiranje: cirkonijski nadomjestci su prije cementiranja pripremljeni u ordinaciji isključivo s Ivocleanom (Ivoclar Vivadent) kao i ljuskice u prvoj fazi, nakog čega je uslijedilo njihovo jetkanje s 5% HF kiselinom (Ivoclar Vivadent) tijekom 20 sekundi te uklanjanje soli s 35%-tnom H3PO4 (Ultraetch - Ultradent) u trajanju od najmanje 30 sekundi. Poslije toga nadomjestci su detaljno isprani i osušeni te je apliciran MonoBond Plus (Ivoclar Vivadent) u trajanju od 60 sekundi. Keramičke ljuskice cementirane su kompozitom zagrijanim na 55 stupnjeva (Micerium Enamel HFO UD1) uz adhezivni protokol (Clearfil SE Bond - Kuraray) i izolaciju koferdamom (Nictone Hard), a cirkonijski nadomjestci sa smolom ojačanim SIC-om (GC FujiCem2).

Zaključak: detaljno isplanirana terapija i odanost/predanost u izradi svih faza od strane stomatologa/dentalnog tehničara uvijek dovodi do zadovoljnog i nasmijanog pacijenta i članova tima!

Napomena: svaki materijal naveden u članku predstavlja isključivo naš osobni izbor i nije povezan s bilo kakvim promotivnim aktivnostima.
 

 

Slični postovi

IPS Style - The first metal-ceramic containing patented oxyapatite

IPS Style - The first metal-ceramic containing patented oxyapatite

A brief look at metal-ceramicsMetal-ceramics systems are used 365 days of the year. They are a constant companion in the dental lab. They are used as a...

1155
IPS InLine System

IPS InLine System

Učinite to InLine-om! Optimizirani proces rada kao i povećana produktivnost i učinkovitost u laboratoriju: IPS InLine sustav metalokeramike nudi jednostavnost i fleksibilnost.

1488

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.