Točna reprodukcija prirodne denticije-Ivoclar Vivadent prikaz slučaja

1374
Točna reprodukcija prirodne denticije-Ivoclar Vivadent prikaz slučaja

Širok raspon dostupnih materijala i tehnoloških postupaka omogućuje izbor idealne metode izrade za svaku indikaciju. U kombinaciji s vještinama dentalnog tehničara i dobrim razumijevanjem teorije boja, postižu se izuzetni nadomjesci.

Oponašanje prirodne denticije najveći je izazov u izradi protetskog nadomjeska. Prirodni izgled nadomjeska uvijek određuje nekoliko različitih pojedinačnih karakteristika zato primijenjena tehnika reprodukcije ne može uvijek biti ista. To je razlog zašto je nužno promatrati, učiti i prepoznavati sitne detalje te se nastaviti razvijati, korak po korak, svaki dan. Osnova za oponašanje prirode je razumijevanje karakteristika zdravih zuba i keramičkih materijala. Reprodukcija optičkih svojstava poseban je izazov koji zahtijeva dubinsku percepciju boja. Svojstva poput refleksije svjetlosti, prijenosa i fluorescencije znatno doprinose uspješnom rezultatu.

Prilikom oponašanja optičkih svojstava, osnovna struktura sastoji se od tri različita sloja: prozirnog, poluprozirnog i neprozirnog. Površinska boja zatim se nanosi na temelju trodimenzionalnog koncepta boja. Iako su suvremeni dentalni materijali (npr. polikromatski cirkonijev oksid) postali vrlo popularni zahvaljujući sve boljim optičkim svojstvima, slojevita, ručno nanesena keramika još je uvijek nenadmašna kada se radi o visokim estetskim zahtjevima. U ovom radu na dva prikaza slučaja opisuju se u praksi dokazane tehnike izrade. Prekrasni caklinski materijali i materijali za posebne efekte iz IPS e.max® Ceram Selection asortimana korišteni su zajedno s praktičnim bojama IPS Ivocolor® i glazurom. Obje situacije bile su izazovne u pogledu reprodukcije optičkih svojstava. Međutim, oponašenje prirode je moguće!
 

Prikaz slučaja 1

Početna situacija i plan terapije

Pacijent u dobi oko 50 godina pretrpio je frakturu korijena zubi 11 i 21 kao posljedicu nesreće. Zube nije bilo moguće spasiti. Nakon pažljivog vađenja došlo je do značajne resorpcije tkiva vestibularno. Nakon konzultacija, pacijent se odlučio za implantoprotetsku terapiju. Međutim, prije toga bila je potrebna “intervencija” u tom području na labijalnom mekom tkivu. Cilj je bio prilagoditi gingivne konture kako bi savršeni rezultat bio moguć unatoč visokoj liniji osmijeha (“gummy smile”). S obzirom na uznapredovalu resorpciju tvrdog i mekog tkiva, izrađena je mobilna gingivna maska od ružičaste keramike kao dodatak protetskoj suprastrukturi, uzimajući u obzir estetske i higijenske aspekte.
 

Dva gornja središnja sjekutića igraju važnu ulogu s estetskog stajališta jer istaknuti položaj tih zubi izražava pacijentovu individualnost. Nadalje, središnji sjekutići početna su točka koja određuje kontinuitet i simetriju prema ostalim zubima. Stoga se zahtijeva da nadomjesci tih zubi budu jedinstveni i pažljivo izrađeni. U ovom slučaju, protetski gledano, bilo je važno integrirati asimetrične prednje zube. Donji prednji zubi bili su komprimirani i nije bilo kontakta s antagonistima. Za funkcijsku integraciju, gornje prednje krunice morale su se smjestiti u uski mezio-distalni prostor. Implantati su ugrađeni na položaje 11 i 21 uzimajući u obzir kirurške i protetske aspekte. Nakon oseointegracije planirana je izrada protetske suprastrukture u obliku spojenih potpuno keramičkih krunica pričvršćenih vijcima.
 

 

Nadahnuće tijekom izrade nadomjeska

Prilikom izrade potpuno keramičkih krunica sljedeće korake treba provesti s velikom pažnjom:

  1. Provjera opaciteta što utječe na svjetlinu
  2. Karakterizacija incizalnog ruba prozirnim ili neprozirnim materijalima.
     

Što se tiče prve točke: Ovisno o opacitetu konstrukcijskog materijala, odgovarajuća svjetlina može se postići uz pomoć Deep Dentina ili Power Dentin-a (IPS e.max Ceram), čak i kod materijala s visokim stupnjem translucencije. Za reprodukciju prirodne boje zuba važno je razumjeti prijenos svjetlosti i refleksiju. Isto tako, veliku važnost ima i vješta aplikacija optičkih efekata (primjerice fluorescencija, opalescencija). Za to se koriste novi materijali IPS e.max Ceram Selection Enamel i Effect. Taj izvanredni set materijala omogućuje još prirodniju reprodukciju zubi. Slike 3. do 5. prikazuju slojevanje.

 

Kako bi se postigla estetska integracija implantata, osim boje i oblika zuba, također je važno površinsku teksturu prilagoditi okolini. Kako bi površinska tekstura izgledala što prirodnije, potrebno je uskladiti osnovne značajke (npr. površinski sjaj). Napomena: površinski sjaj mijenja refleksiju svjetlosti; to utječe na boju. Zbog toga je nužno pažljivo prilagoditi teksturu površine. U ovom se slučaju za površinsku doradu koristio sustav za bojenje i glaziranje IPS Ivocolor.
 

Rezultati

Gotove krunice pričvršćene su vijcima na implantate nakon čega je procijenjen rezultat. Prirodni je izgled, među ostalim čimbenicima, naglašen svjesnom asimetrijom zubi. Gingivne konture optimalno su prilagođene. Zubi (krunice) i meko tkivo savršeno se međusobno nadopunjuju. Individualnost! To je ovdje savršeno prikazano. Ovo je bio izazovan i složen slučaj. Rezultati su bili zadovoljavajući za sve uključene. Čak su i premašili očekivanja prije terapije.
 

Prikaz slučaja 2

Početna situacija

Ovaj je pacijent također imao oko 50 godina u trenutku liječenja i došao zbog estetskog problema u prednjem segmentu. Postojeći nadomjesci na zubima 23 do 12 bili su u lošem stanju, promijenili su boju i više nisu odgovarali zahtjevima pacijenta. Postojao je blago povećan horizontalni prijeklop. Zub 23 nije imao adekvatan kontakt s antagonistima. Pored toga, na alveolarnom grebenu u području 22 opažena je vertikalna i horizontalna resorpcija. Resorpcija mekog tkiva zbog gubitka zubi također je utjecala na situaciju. Ovaj je pacijent trebao sveobuhvatnu terapiju kako bi se postigao estetski rezultat. Najprije je provedena augmentacija alveolarnog grebena.

Na temelju preoperativnog pregleda, provedena je rekonstrukcija mekog tkiva. Cilj je bio stvoriti skladnu gingivu. U ovom slučaju, bilo je važno osigurati dovoljnu količinu tkiva jer je horizontalna resorpcija alveolarnog greben negativno utjecala na vestibularni izgled krunica. Do trenutka kad je izrađen privremeni nadomjestak, konačni rezultat već je definiran i planirana je osnovna konstrukcija trajnog nadomjeska. Treba istaknuti da je u slučaju estetskih nadomjestaka bitna bliska suradnja između terapeuta i dentalnog tehničara. Naravno, pacijent također mora biti uključen u planiranje i liječenje. Ciljevi liječenja određuju se zajedno kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati za sve uključene.
 

Izrada nadomjeska

Konstrukcije za krunice i mostove izrađene su od litij-disilikatne staklokeramike IPS e.max Press (slika 10.). Budući da je reprodukcija translucencije izazov kod slojevitih keramičkih nadomjestaka, primijenjeni su kontrastni efekti unutar krunice tijekom prethodnog postupka bojenja (slika 11.).

Prednosti konstrukcije izrađene od keramike IPS e.max Press su velika čvrstoća materijala te sloboda reprodukcije boje i individualizacije cut back tehnikom. Primjerice, osnovni opacitet određuje prozirnost keramičkog valjčića.

Osim toga, izgled koji naglašava prednosti materijala također se može postići djelomičnim cut backom. IPS e.max Press nudi bezbroj mogućnosti za izradu estetskih nadomjestaka. U ovom slučaju osnova je reducirana na poseban način i stoga je stvorena savršena baza. Vestibularna područja tada se nadopunjuju slojevanjem keramike. Nakon kreiranja boje i prilagodbe morfologije zubi, korišten je IPS Ivocolor za reprodukciju karakteristika površine. Za razliku od konvencionalnih boja, ove se mogu peći na nižim temperaturama od 710°C.

Razlozi za bojenje su:

  1. prilagodba stupnja zasićenja
  2. karakterizacija i
  3. korekcija unutarnje strukture.

IPS e.max Ceram je keramika s niskom temperaturom fuzije. Da bi se prilagodila površinska tekstura tijekom glaziranja važno je pažljivo rukovanje i upravljanje programima pečenja. U slučajevima poput ovog, u kojima je potrebna karakterizacija, sekvenca pečenja boja mora se produžiti. Kontrola teksture tada postaje sve složenija. S obzirom na to, IPS Ivocolor je dobar proizvod koji omogućuje karakterizaciju na niskoj temperaturi. Stoga se može primijeniti bez gubitka površinske teksture. Tijekom završnog glaziranja osjetljiva površinska karakterizacija i obojena područja uspješno su očuvana. Unošenjem obilježja prirodnih zubi željeli smo stvoriti prirodan izgled. Ovdje je također korišten IPS e.max Ceram Selection. Postignuta je uspješna kombinacija prijenosa svjetlosti i refleksije: savršena reprodukcija prirodne boje s učinkom dubine (slike 12. do 14.).


Zaključak

Najvažnija prednost keramike IPS e.max Press je kombinacija visoke razine estetike i izuzetne čvrstoće. Kod IPS e.max litij-disilikatne keramike ulazna svjetlost ponaša se na sličan način kao i na prirodnim zubima. To osigurava maksimalnu estetiku. Osim toga, materijal nudi ideje i nadahnjuje. Integracija materijala IPS e.max Selection i IPS Ivocolor, kao i IPS e.max Ceram Power Dentin i Power Incisal uvelike proširuje raspon estetskih mogućnosti. U budućnosti će se kliničke indikacije za IPS e.max sustav još više povećati!

Zahvala: Zahvaljujemo dr. Hiroyuki Takino i dr. Yusuke Yamaguchi za suradnju na dva prikazana slučaja.

 

Slični postovi

Variolink Veneer i  Variolink Esthetic - najbolji kompozitni cementi

Variolink Veneer i Variolink Esthetic - najbolji kompozitni cementi

Variolink Veneer je kompozitni cement koji polimerizira samo svjetlom, te nudi izvanrednu estetiku. Variolink Esthetic predstavlja novu generaciju kompozitnih cemenata s izvrsnom estetikom i jednostavnom primjenom.

2380
IPS InLine System

IPS InLine System

Učinite to InLine-om! Optimizirani proces rada kao i povećana produktivnost i učinkovitost u laboratoriju: IPS InLine sustav metalokeramike nudi jednostavnost i fleksibilnost.

1487

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.