Upoznajte Microdental - Q&A sa doktorom Dean Medica

2290
Upoznajte Microdental - Q&A sa doktorom Dean Medica

DM: Kada ste otvorili svoju ordinaciju?
Dean: Prije sedam godina, 2012 godine.

DM: Koje sve specijalizacije pokrivate u vašoj ordinaciji?

Dean: Sve dentalne specijalizacije osim ortodonci je.

DM: Od kad je je Vaša ordinacija digitalizirana?

Dean: Od početka otvorenja ordinacije, znači sedam godina.

DM: Što točno Vi ubrajate u digatalizaciju ordinacije?

Dean: Dentalni mikroskop, CBCT, 3D printer, intraoralni skener.

DM: Po čemu se Vaša ordinacija razlikuje od ostalih?

Dean: Koliko znam, mi smo jedina ordinacija, koja ima sve, što smo prije nabrojili, na jednom mjestu.

DM: Koliko znamo, na tom širom području je Vaša ordinacija prva koja je nabavila 3D printer za svoje potrebe. Inače se za to više manje odlučuju laboratoriji. Što je bilo tisto odlučujuće da ste se odlučili nabaviti 3D printer u ordinaciji?

Dean: Ubrzavanje protokola i brža komunikacija sa tehničarom.

DM: Vjerovatno je to zato jer tehničara nemate uz ordinaciju?

Dean: Da, da. Razlozi su izključivo vremenski jer se moramo voziti do njega. Osim toga, sada smo povezani sa cijelim svijetom i možemo izabrati bilo kojeg tehničara na svijetu kada imamo 3d printer i intraoralni skener.

DM: Kako surađujete sa tehničarom?

Dean: Cestovno ;)

DM: Znači sporo?

Dean: Hahaha. Da, jako sporo.

DM: Sve stvari, koji se u dentalnoj struci prodaju legalno, biokompatibilne su. Ali je pitanje, da li su i kompatibilni materijali među sobom. Znači, u kojem redoslijedu odlučujete, kad radite rehabilitalizaciju kod pacijenta, odnosno kojim bi redoslijedom složili pojmove funkcionalnost, estetiku i biokompatibilnost?

Dean: U svakom slučaju sve što ide u usta mora biti biokompatibilno. Rade se visoko estetski zahvati, koji zahtjevaju savršeni odnos materijala i tkiva u ustima da bi moglo nešto funkcionirati uz poštivanje biologije tkiva i odnosa prema materijalima. U svakom slučaju na prvom mjestu je da je nešto biokompatibilno. Na sve to ide funkcija, a estetika dolazi kao normalno. Znači biokompatibilnost, funkcija i estetika.

DM: A vi imate i mikroskop? Zašto Vam služi mikroskop?

Dean: Mikroskop mi je primarno služio za bazične stvari stomatologije, znaći za liječenje zuba, za endodonciju. Kako se sve to razvijalo, krenuli smo dalje na protetiku, kirurgiju, estetiku... Mikroskop nam omogućuje da radno polje povećamo 20 do 25 puta. A kasnije se prešlo i na preparaciju zuba, na pripremu za svu protetiku te kirurgiju.

DM: A CBCT?

Dean: CBCT je sjajan diagnostični intrument, koji bi trebale imati sve ordinacije koje se bave kirurgijom ili nekakvim drugim teškim zahvatima. To danas nije više tako skupo i nedostižno.

DM: A pomaže Vam?

Dean: Stomatolog ima sve podatke koje treba u nekoliko minuta. Odmah zna što je dobro, a što nije, šta se može i šta se ne može. On pomaže i u implantologiji, odnosno planiranju kirurških šablona i postavljanju implantata.

DM: Kako to da ste se odlučili za studij stomatologije?

Dean: Kad sam bio u petom razredu osnovne škole, bio sam stalno kod zubara. Toliko boli, toliko suza, toliko patnje da sam si rekao da ću i ja biti zubar i nikoga više neće boljeti. Na kraju je tako ispalo.

DM: Što Vas veseli u Vašem poslu, odnosno što Vam daje snage za svakodnevni rad u ordinaciji?

Dean: Digitalizacija stomatologije. To je nešto fenomenalno.

DM: Znači, u tom smjeru ide i vizija Vaše ordinacije?

Dean: To je uvijek bio moj cilj. Do sada nisam mogao imati sve to i raditi na tom nivou. A evo danas smo to nekako to uspjeli složiti u jednu zatvorenu priču.

Slični postovi

Intervju s vrhunskim tehničarom i predavačem: NONDAS VLACHOPOULOS

Intervju s vrhunskim tehničarom i predavačem: NONDAS VLACHOPOULOS

"Praksa sama po sebi nije dovoljna... Teorija sama po sebi nije dovoljna… Jednako važne su obje…znanje je moć, dok je neznanje strah." Kratak intervju s ovim vrhunskim predavačem pročitajte u nastavku teksta.

2999
Intervju Robert Arvai-Uspio sam spojiti dva svijeta: znanost i tehniku

Intervju Robert Arvai-Uspio sam spojiti dva svijeta: znanost i tehniku

Predstavljamo Vam Roberta Arvaia, švicarskog dentalnog tehničara naših korijena, internacionalnog predavača, vlasnika dentalnog laboratorija Ardenta, Chur, Švicarska. O školovanju, tvrtki Cendres + Metaux, spajanju znanstvenog pristupa sa...

1892

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.