Znanost iza nadmoćnih svojstava proizvoda

425
Znanost iza nadmoćnih svojstava proizvoda

Korisnici dentalne cirkonije danas zaista imaju velik izbor. Bezbrojni proizvođači nude cirkonija materijale koji se razlikuju po svojim mehaničkim i optičkim svojstvima te području primjene. Ono što nije odmah vidljivo jest da dostupni proizvodi također variraju u kvaliteti ponuđenih CAD/CAM pločica. Kvaliteta pločica ovisi o kvaliteti sirovina i utječe na različite aspekte tijekom obrade sirovina, prešanja i predsinteriranja. To ima velik utjecaj na kvalitetu površine, stabilnost ruba, prilagodbu i zahtjeve obrade za izrađene restauracije.

Proizvodnja sirovina

Pred-tonsirana dentalna cirkonija obično se sastoji od metalnih oksida, uključujući cirkonijev oksid, itrijev oksid i aluminijev oksid, kao i dodataka poput veziva i bojnih pigmenata ili iona. Većina proizvođača dentalne cirkonije dobiva pre-fabricirani prah od vanjskog industrijskog partnera, a najpopularnija opcija je tvrtka Tosoh Corporation. Nasuprot tome, Kuraray Noritake Dental se oslanja na cjeloviti interni proces. To uključuje proizvodnju i dodavanje komponenti koje tvore inovativnu višeslojnu tehnologiju tvrtke za polikromatsku strukturu pločice i - u slučaju "KATANA™ Zirconia" YML - dodatnu prozirnost i gradijaciju savojne čvrstoće.


U tvrtki Kuraray Noritake Dental, prah se proizvodi interno.

Budući da se više koraka proizvodnje praha obavlja interno, tvrtka ima potpunu kontrolu nad kvalitetom sirovina, veličinom zrna i čistoćom formulacije. Također omogućuje precizno usklađivanje mehaničkih i optičkih svojstava proizvoda kako bi se postigao glatki prijelaz između slojeva. Rezultat je bezštrajkasta boja i izvrsno podudaranje nijansi u polikromatskim pločicama s bojama VITA klasičnog vodiča nijansi A1-D4.

Kod materijala koji kombiniraju različite koncentracije itrija u jednoj pločici, mogu se poduzeti dodatne interne mjere usklađivanja. U slučaju "KATANA™ Zirconia" YML, razvijen je potpuno novi sirovinski materijal koji osigurava jednoličan omjer skupljanja i usklađene koeficijente termičkog širenja kroz pločicu te tako dovodi do savršenstva gradijacije savojne čvrstoće.

Svojstva cirkonijskih restauracija koja su pogođena kvalitetom i sastavom praha uključuju prozirnost i izgled nijanse, savojnu čvrstoću, ponašanje starenja i performanse sinteriranja.

Prešanje pločica

Cirkonijski diskovi i blokovi koji se koriste za CAD/CAM obradu obično se proizvode jednoosnim i izostatičkim prešanjem. U procesu jednoosne kompakcije, pritisak se primjenjuje na prah s jedne strane (jednoosno) ili s obje strane (biksijalno), dok izostatički proces kompakcije uključuje praktički jednak pritisak sa svih strana. Stoga, izostatičko prešanje obično rezultira ravnomjernijom raspodjelom gustoće u cijeloj pločici i većom homogenošću materijala. Ti čimbenici su preduvjeti za predvidljivo ponašanje obrade i sinteriranja te utječu na prilagodbu konačne restauracije. Za optimalna mehanička i optička svojstva cirkonijskog materijala bitno je izbjegavati velike poroznosti, zračne džepove i nečistoće uzrokovane zračnim česticama koje se zadržavaju tijekom prešanja.

U tvrtki Kuraray Noritake Dental, jedinstven i izuzetno precizan postupak prešanja postiže jednoliku raspodjelu pritiska i niski rizik od kontaminacije zračnim česticama. Ovaj specifični postupak smanjuje gravitacijske sile i pridonosi postizanju što veće gustoće cirkonijskog materijala. Svi visokokvalitetni procesi pripreme, od proizvodnje sirovina do prešanja, odgovorni su za visoku stabilnost ruba i kvalitetu površine restauracija izrađenih od "KATANA™ Zirconia".

Pre-sinteriranje

Postupak pre-sinteriranja je neophodan kako bi se prešane pločice dobile potrebnu stabilnost za obradu frezerskim alatima. Odabrani temperaturni profil i trajanje ciklusa pre-sinteriranja određuju čvrstoću materijala i svojstva obrade te utječu na konačni proces sinteriranja.

Jedinstveni postupak pre-sinteriranja koji se provodi u proizvodnim pogonima tvrtke Kuraray Noritake Dental rezultira pločicama koje su stabilne u pre-sinteriranom stanju. Iako su stabilnije, pre-sinterirani "KATANA™ Zirconia" može se obrađivati ​​s uobičajenim frezerskim alatima s dijamantnim premazom, bez povećanog rizika od pucanja ili većeg trošenja alata.

Brzo sinteriranje u laboratoriju

Jedinstveni postupak ima pozitivan utjecaj na glatkoću površine nakon obrade frezanjem i može značajno skratiti vrijeme sinteriranja. U zubotehničkom laboratoriju, vrijeme sinteriranja može se smanjiti na 54 minute* za restauracije jednog zuba i mostove do tri jedinice - zanimljiva opcija za hitne slučajeve i prepravke.

*Materijal se izvlači iz peći na 800 °C.

"KATANA™ Zirconia" YML brzo sinteriran (sinteriranje trajalo 90 minuta), dok su pločice konkurencije sinterirane uobičajenim noćnim sinteriranjem pogodnim za određeni materijal. Čak i pri 90-minutnom sinteriranju, "KATANA™ Zirconia" YML prikazuje izvanredna optička svojstva u usporedbi s glavnim konkurentima.

Jednolični protokoli sinteriranja nude se za cijelu seriju "KATANA™ Zirconia" s višeslojnom strukturom.


Pregled preporučenih protokola sinteriranja.

Brzo sinteriranje u stomatološkoj ordinaciji

Koristeći blok "KATANA™ Zirconia" s CEREC sustavom tvrtke Dentsply Sirona, moguće je sinterirati pojedinačne krunice i mostove do tri jedinice u 18-30 minuta, ne narušavajući mehanička ili optička svojstva.

"Blok "KATANA™ Zirconia" pokazuje izvanredna optička svojstva nakon 18 minuta sinteriranja u usporedbi s predstavnicima sirovog materijala glavnih konkurenata nakon 30-minutnog i 60-minutnog programa sinteriranja koje je dizajnirala tvrtka Kuraray Noritake Dental prema preporukama proizvođača.

Jedinstvena svojstva "KATANA™ Zirconia"

Sve navedene napore koje Kuraray Noritake Dental poduzima kako bi proizvela visokokvalitetni cirkonijski materijal za zube čine veliku razliku. Serija "KATANA™ Zirconia" - "KATANA™ Zirconia" Yttria Multi Layered (YML), Ultra Translucent Multi Layered (UTML), Super Translucent Multi Layered (STML), High Translucent Multi Layered Plus (HTML Plus) i KATANA™ Zirconia High Translucent Mono Layered (HT) - ima homogenu strukturu visoke gustoće s malom poroznošću i visokom razinom čistoće. Osim toga, "KATANA™ Zirconia" YML nudi besprijekornu strukturu bez prijelaznih linija unatoč postupnom povećanju savitljivosti. Sva ova svojstva optimiziraju performanse pločica tijekom obrade.

SEM slike neobrađenog "KATANA™ Zirconia" i materijala konkurenta uvećane 33 puta. Četiri slike svakog materijala prikazuju strukturu površine na različitim područjima krunice molara. Na svim područjima, površina restauracije izrađene od konkurentovog materijala je grublja i pokazuje više poroznosti od površine krune od "KATANA™ Zirconia" neposredno nakon frezanja, prema istraživanjima dr. Josefa Kunkela. Jedan od čimbenika koji doprinose tom rezultatu su gusto prešane pločice s manjim veličinama zrna "KATANA™ Zirconia". (S dozvolom Kunkela Research Academy dr. Josefa Kunkela)."

Površinska hrapavost

Optimizirano ponašanje tijekom obrade rezultira redovitim rubovima restauracija, glatkim površinama i preciznim pristajanjem restauracija. Potonje je posljedica činjenice da je ponašanje pri frezanju i volumetrijsko skupljanje tijekom konačnog sinteriranja visoko predvidljivo, tako da će korisnik koji dizajnira cementni razmak od 20 μm dobiti upravo ono što želi. Zahvaljujući velikoj kontroli nad optičkim svojstvima i izvrsnom podudaranju s VITA klasik A1–D4 nijansama, "KATANA™ Zirconia" se smatra jednom od najestetskijih opcija za dentalnu cirkoniju dostupnih na tržištu.

Izvrsno pristajanje na marginama

SEM slike otkrivaju pristajanje restauracija izrađenih od dva različita materijala (litij disilikat i "KATANA™ Zirconia" blok STML) na zubnu potporu. Restauracija "KATANA™ Zirconia" pokazuje pravilnije rubove i preciznije pristajanje (s cementnim razmakom od 19–21 μm) u usporedbi s litij disilikat krunom (cementni razmak 26–45 μm). (S dozvolom Kunkela Research Academy dr. Josefa Kunkela).


Izuzetno pravilni rubovi krune od "KATANA™ Zirconia" nakon frezanja, što je također rezultat povoljne strukture materijala.

Da bi se osigurale sve željene materijalne osobine, uključujući estetiku i čvrstoću, ključno je da obrada koja se provodi u dentalnom laboratoriju - frezanje i sinteriranje - slijedi preporučene protokole. To znači da se stroj za frezanje i peć za sinteriranje trebaju redovito čistiti i kalibrirati, što stvara uvjete za optimiziranu obradu cirkonije od praha do konačne, prirodne dentalne restauracije.

Mathias Fernandez Y Lombardi
Znanstveni menadžer EU
Dentalna keramika i CAD/CAM materijali
Kuraray Europe GmbH

Slični postovi

Otkrijte novu generaciju višeslojnog KATANA™ Zirconia YML

Otkrijte novu generaciju višeslojnog KATANA™ Zirconia YML

Dugi i složeni oblici zahtijevaju najveću čvrstoću, monolitnu estetiku s iznimno visokom incizalnom translucencijom. Dugo su se te osobine međusobno isključivale, ali više nije tako. S jakim središnjim i vrlo prozirnim slojem cakline, KATANA™...

1204
KATANA™ Zirconia HTML PLUS - PREPOROĐENA ZA POMIRANJE GRANICA

KATANA™ Zirconia HTML PLUS - PREPOROĐENA ZA POMIRANJE GRANICA

“KATANA™ Zirconia” HTML PLUS karakterizira korištenje jedinstvenih sirovina koje odgovaraju brzom sinteriranju i poboljšanoj translucenciji bez negativnog utjecaja na čvrstoću. Izrađen je od potpuno novih sirovina razvijenih u kući i koristi...

1058
Odabir najbolje translucencije: HT vs LT  KATANA Zirconia

Odabir najbolje translucencije: HT vs LT KATANA Zirconia

Opcije monohromatske translucencije KATANA Zirconia HT (Visoko prozirna) i LT ( Nisko prozirna) serija imaju različite razine translucencije, što ih čini posebno pogodnim za primjenu fasetirane keramike (slojevanje)! Različite...

888

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.