GAMMAT® Optimo 2 - Izrada od čistog zlata tehnikom galvanoformiranja

1964
GAMMAT® Optimo 2 - Izrada od čistog zlata tehnikom galvanoformiranja

Tvrtka Gramm Technik bavi se s obradom metalnih površina već od 1930. godine. Tehnologija je industrijski vezana, a 20 godina iskustva s područja stomatološkog galvanoformiranja dovelo je do razvoja ovog izuzetnog uređaja, GAMMAT Optimo2. Namijenjen je za različite galvanske postupke u dentalnom laboratoriju.


Uređaji za galvanski nanos zlata u uporabi su već od kraja 70-tih godina prošlog stoljeća. S gledišta sigurnosti uporabe bitno je spomenuti 1986. godinu kada su se po prvi put pojavili sustavi u kojima zlato u elektrolitu nije bilo vezano za arsen. Od tada je zlato u elektrolitu vezano za neotrovne soli sumpora i iz tog razloga elektrolit ispunjava standarde za izradu medicinskih sredstava. Ovakve uređaje upotrebljavamo za izradu primarnih i sekundarnih konstrukcija od zlata te tankih nanosa na površinu medicinskih objekata koji se koriste u stomatologiji.

Procvat galvanoformiranja doživjeli smo početkom 90-ih godina kada je na tržištu postojalo osam različitih uređaja. Zbog uporabe novih tehnologija i materijala trenutno se nalazimo u renesansi galvanoformiranja.

Uređaj GAMMAT Optimo2 ubraja se u „User friendly” uređaje, jer je jednostavan za uporabu. Potrošnja zlata rastopljena u elektrolitu je optimalna, krajnji proizvodi imaju odlične kemijske i mehaničke karakteristike.

UREĐAJ GAMMAT Optimo2 ODLIKUJE?

  • jednostavnost uporabe
  • potpuno automatiziran proces
  • mogućnost galvanskog nanosa na 13 objekata odjednom
  • širok spektar primjene
  • preglednost parametara prije početka galvanskog postupka
  • sustav magnetnih elektroda
  • samostalno izračunavanje potrebnog zlata odnosno elektrolita
  • jednakomjerno nanošenje zlata
  • nastavak procesa nanosa čak i pri nestanku struje
  • niska potrošnja energije
  • 99,99% čistoća zlata
  • visoka tvrdoća nanešenog zlata (oko 200 HV)
  • kompaktan uređaj i jednostavno održavanje.

Učinkovita potrošnja zlata tijekom galvanoformiranja i integriran postupak recikliranja zlata iz upotrebljene otopine je inovativni postupak zbog kojeg se uređaj GAMMAT Optimo2 razlikuje od konkurencije, jer predstavlja značajnu ekonomsku prednost pri potrošnji zlata.

U sustavu GAMMAT Optimo2 uključeno je sve što trebate za početak rada, pod uvjetom da dentalni laboratorij raspolaže s osnovnom opremom.

Rad s uređajem je jednostavan. Ekran u boji osjetljiv na dodir vodi korisnika kroz postupke i ispisuje sve bitne podatke potrebne za uspješnu galvanizaciju.

ŠTA MOŽEMO IZRADITI S GAMMAT Optimo2?

  • Sekundarne i primarne strukture (npr. inleji, kapice itd.) gdje postižemo debljinu od 180 do 250 mikrona.
  • Pozlata površina neplemenitih legura, titanijskih legura, cirkonija, mobilnih i fiksnih protetskih nadomjestaka. Prosječna debljina je 20 mikrona.

Uz GAMMAT Optimo2 priložene su programske kartice – svaka za jednu funkciju. Jedna od programskih kartica namijenjena je reciklaži, naime, u tvrtki Gramm Technik izuzetan naglasak stavljaju na ekonomičnost potrošnje plemenitih legura i s time povezanim troškovima izrade.
 

KOJE MOGUĆNOSTI NUDI GAMMAT Optimo2?

  • Izrada struktura od čistog zlata uz uporabu tehnike galvanskog nanosa – galvanoformiranje (elektroformiranje).
  • Pozlata skeletiranih proteza.
  • Obnova frikcijskih površina dvostrukih krunica (teleskopi, konusi).
  • Zlatne kapice za metalkeramičke radove.
  • Zlatni inleji.
  • Sekundarni teleskopi od zlata.
  • Sekundarne strukture od zlata na primarnim konusima od cirkonij - oksida.
  • Sekundarne strukture od zlata na implantatnim abutmentima.
  • Sekundarne strukture od zlata na frezanim prečkama od CoCr ili titanija.
  • Reciklaža zlata iz prethodnih ciklusa galvanoformiranja.


IZRADA ZLATNIH INLEJ KAPICA ZA METALKERAMIČKE KRUNICE

Pripremljene bataljke upotrebljavamo za izradu silikonskog ključa i radne bataljke. Lijevaju se od sadre klase 4. Površine na koje želimo nanijeti zlato lakiramo s priloženim srebrnim lakom. Radne bataljke pričvrstimo na magnetne elektrode, provjerimo provodljivost i prema uputama s ekrana uređaja pripremimo elektrolit s aktivatorom.

Po završenom galvanskom postupku ostatke srebrnog laka odstranimo s 56% - tnom dušičnom kiselinom.
 

 

POZLATA METALNIH KONSTRUKCIJA ZA PARCIJALNE PROTEZE

Ovaj postupak primjenjuje se kod pacijenata s alergijama na upotrebljene legure. Postupak je jednostavan i vremenski nezahtjevan, a upotrebljeni materijal visoko je biokompatibilan.

Nanos zlata na metalnu konstrukciju je, pri normalnoj uporabi, postojan nekoliko godina.

Postupak pozlate odvija se tako da djelomičnu protezu prvo ispoliramo do visokog sjaja te očistimo od naslaga i masti. Tako pripremljenu protezu namjestimo na magnetni nosač s posebnom žicom tako da visi u prostoru. Potrošnja zlata odnosno elektrolita ovisi o veličini površine koju želimo pozlatiti. Uređaj nudi mogućnost pozlate tri veličine proteza. Pozlatu započinjemo potapljanjem proteze u tri različite tekućine. Nakon toga slijedi postupak predpozlate koji je osnova za uspješnu glavnu pozlatu. Završno poliranje nije potrebno, jer objekt posjeduje visok sjaj.


 
OBNOVA FRIKCIJSKIH POVRŠINA

S ovim postupkom možemo obnoviti istrošene frikcijske površine sekundarnih dijelova dvostrukih krunica ili sekundarnih zlatnih struktura na freznim prečkama. Prije nego započnemo s nanošenjem zlata, potrebno je sa specijalnim voskom zaštititi površine koje ne želimo pozlatiti. Možemo odabrati debljinu sloja zlata između 5 i 30 mikrona.

Prije postupka pjeskarimo i očistimo površine na koje želimo nanijeti sloj zlata.

Postupak koji slijedi sličan je postupku pozlate metalnih konstrukcija parcijalnih proteza i omogućuje nam povrat retencijske sile koja je bila izgubljena zbog istrošenosti frikcijske površine. Na ovaj način produžavamo životni vijek protetskog nadomjestka.

IZRADA SEKUNDARNIH STRUKTURA

Kada primarne konuse izrađujemo od cirkonij - oksidne kramike, sekundarne možemo izraditi od galvanski nanešenog zlata. Na visoko ispoliranu površinu konusa potrebno je nanijeti srebrni lak s kojim osiguravamo eletrovodljivost, što je uvjet za uspješno galvansko nanošenje zlata.

Po završenom galvanskom postupku rub sekundarnih zlatnih konusa ispoliramo s gumicom. Nakon razdvajanja primarnog i sekundarnog konusa sloj srebra odstranimo potapljanjem u 56%-tnu dušičnu kiselinu. Debljina nanešenog srebrnog laka određuje veličinu razmaka između primarne i sekundarne krunice. Po pravilu, taj razmak ne smije biti veći od 8 mikrona. Ukoliko je sloj srebra predebeo, tada nema retencijskih sila. Treba imati na umu da se sustav cirkon-galvanskih krunica temelji na adheziji, podtlaku i viskoznosti sline. Ako na površine cirkonskih primarnih konusa ne nanesemo dovoljno srebra, može uslijediti neodgovarajući nanos zlata.

Nanos srebra na primarni konus ili teleskop potreban je i onda kada je izrađen od plemenite legure. U suprotnom je nemoguće razdvajanje primarne i sekundarne krunice.

Primarne konusne ili teleskopske krunice od titana ili CoCr legure ne zahtijevaju dodatni nanos srebra, jer su te legule elektrovodljive. Zlato se tijkom galvanskog postupka nanosi direktno na površinu primarne krunice koja mora biti ispolirana da visokog sjaja.

U tom slučaju gotovo da nema razmaka između primarne i sekundarne krunice. To nam je, primjerice, vrlo bitno pri izradi individualno frezanih prečki. Tijesan dosjed sekundarne galvansko nanesene zlatne strukture na prečku frezane od CoCr-a ili titanske legure omogućuje uvjete potrebne za razvijanje dovoljno velike retencijske sile. Retencijska sila koja se tada razvija dovoljna je i za stabilnost velikih protetskih radova. Debljina nanešenog zlata iznosi 180-220 mikrona, u posebnim slučajevima 220-260 mikrona. Na taj način ostaje dosta prostora koji možemo iskoristiti za postizanje zadovoljavajuće estetike. Primjenom ove retencijske sile, koju nam osigurava glavanski nanešeno zlato, modelaciju prečke možemo vrlo lako prilagoditi zahtjevima oralne situacije. U ovom slučaju otpada potreba i za etečmenima koji nam samo oduzimajo dragocjeno mjesto.

Po završenom galvanskom ciklusu ostatak elektrolita odložimo. Tako sakupljene ostatke elektrolita možemo kasnije upotrijebiti za reciklažu s kojom u potpunosti izvučemo preostalo.
 

 

Slični postovi

Elektroforming u stomatološkoj protetici, magija ili stvarnost?

Elektroforming u stomatološkoj protetici, magija ili stvarnost?

Dentalne restauracije na bazi implantata koštaju više i pružaju visoku estetiku u suprotnosti sa zubnim protezama koje su cjenovno povoljnije, no nimalo estetske.

2066
GAMMAT®optimo 2 – temeljen na 20.-godišnjem iskustvu elektroformiranja

GAMMAT®optimo 2 – temeljen na 20.-godišnjem iskustvu elektroformiranja

GAMMAT®optimo 2 tvrtke Gramm Technik je dio premijskog segmenta elektroformirajućih jedinica. Dobro poznate vrline GAMMAT® jedinica su stalno...

2311

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.