Učinkovit i bez kompromisa - tetric EvoCeram Bulk Fill

1657
Učinkovit i bez kompromisa - tetric EvoCeram Bulk Fill

Je li moguće izraditi visokokvalitetni estetski ispun u svega nekoliko minuta? 
Sve do unazad godine dana ovaj odgovor bi za mene bio vrlo jednostavan -  NE.

Svjedoci smo stalnog napretka kompozitnih materijala, no klasična tehnika slojevanja godinama je bila zlatni standard u radu s konvencionalnim kompozitima. Dva osnovna pravila ove tehnike su da sloj kompozita ne smije biti deblji od 2 milimetra zbog potpune polimerizacije svakog sloja, te se kompozit postavlja sloj po sloj na nasuprotne stijenke kaviteta ne bi li tako maksimalno umanjili negativne učinke polimerizacijskog stresa i skupljanja. Sve to rezultira velikom potrošnjom vremena, te se stvara puno prostora za eventualne pogreške.

Međutim, želje kliničara uvijek su stremile za jednostavnijim i bržim rješenjima, osobito u distalnoj regiji, koja je s aspekta estetike ipak manje zahtjevna. U posljednje vrijeme javljaju se kompoziti koji omogućuju polimerizaciju sloja debljeg od dva milimetra. Osobno sam bio vrlo skeptičan njihovom pojavom jer su doveli u pitanje sve što smo godinama smatrali osnovom. Postavljanje materijala u slojevima od 4 mm tzv. bulk tehnikom činilo se nemogućim, no s druge strane, mogućnost da 4 sloja kompozita zamijenimo samo jednim djelovala je vrlo zanimljivo. Danas, godinu dana kasnije i nakon desetak potrošenih štrcaljki Tetric EvoCeram Bulk Filla čini mi se da se napokon na tržištu pojavio kompozit koji će znatno olakšati i ubrzati svakodnevni klinički rad.

Redovitom kontrolom ispuna izrađenih od Tetric EvoCeram Bulk Filla u posljednjih godinu dana nisam uočio nikakve razlike u odnosu na konvencionalne kompozitne materijale. Rubno zatvaranje je vrlo dobro, a nijedan se pacijent nije žalio na postoperativnu osjetljivost dok je glatkoća površine izvrsna.

Inače, najčešće spominjana zamjerka ovom kompozitu je mali izbor boja. Naime, Tetric EvoCeram Bulk Fill dolazi u samo tri boje: IVA (A2/A3), IVB (B1/B2) i IVW (bijela).

Fino izbalansiranim česticama pigmenta u kombinaciji s malo većom transparencijom, značajno se doprinijelo stapanju boje kompozita s okolnom zubnom strukturom. Time su po mom osobnom mišljenju, za zadovoljavajuću estetiku u distalnoj regiji, ove tri boje sasvim dovoljne.


Prikaz slučaja

Pacijent se žali na bolove u donjem lijevom distalnom području. Kliničkim su pregledom utvrđene velike kariozne lezije na zubima 35, 36, 37. Nakon uklanjanja karijesa bilo je nužno napraviti endodontsku terapiju na zubu 36.

Kako bi se osiguralo suho radno polje, prvo je postavljen gumeni štitnik OptraDam (Ivoclar Vivadent), a zatim je postavljena 
Tofflemire matrica na zub 36. Caklina jetkana 30 sekundi, a dentin 15. Nakon temeljitog ispiranja i pažljivog sušenja, apliciran je jednokomponentni jetkajući ispirući adheziv ExciTE F u VivaPenu. Adheziv je nježno utrljavan u dentin zbog boljeg prožimanja kolagena, te je polimeriziran Bluephase G2 (IvoclarVivadent) polimerizacijskom lampom na low programu u trajanju od 10 sekundi. Za izgradnju kaviteta, odlučili smo se za kompozit Tetric EvoCeram Bulk Fill (Ivoclar Vivadent). Dubina kaviteta je bila oko 8 mm tako da je cijeli MOD ispun napravljen iz samo 3 sloja. 

Prvo su izgrađene aproksimalne stijenke, a zatim je postavljen sloj na dno kaviteta debljine 4 mm. Završno je izmodelirana okuzalna ploha uz pomoć OptraSculpt instrumenta za modeliranje. Polimerizacija je za svaki sloj izvršena na high programu u trajanju od 10 sekundi.

Kavitet na zubu 35 je bio znatno manji. Dubina kaviteta nije prelazila 4 mm tako da je ispun napravljen od jednog sloja Tetric EvoCeram Bulk Filla. Tretman cakline i dentina, te aplikacija adheziva jednako je napravljena kao i na prethodnom zubu. Radi dodatne individualizacije, na zub 35 dodan je i Tetric Color (Ivoclar Vivadent).

Ispuni su obrađeni polirnim diskovima i ekstra finim dijamantnim svrdlima. Provjereni su okuzalni kontakti
oba ispuna. Završno poliranje napravljeno je OptraPol (Ivoclar Vivadent) silikonskim gumicama.


Zaključak

Otkad koristim Tetric EvoCeram Bulk Fill za stražnje ispune, štedim dragocjeno vrijeme. Jednostavnom logikom se može zaključiti da ukoliko zamijenimo slojeve od 2 mm slojevima od 4 mm, uštedjet ćemo 50 % vremena pri izradi ispuna. No najvažnije je za naglasiti kako jednostavnije rukovanje i ušteda vremena ne utječu na kvalitetu ispuna.

Je li moguće izraditi visokokvalitetni estetski ispun u svega nekoliko minuta? 
Moj definitivni odgovor je­ - DA.

Ivan Puljić, dr.med.dent
puljicivan@yahoo.com

Slični postovi

Tetric EvoCeram Bulk Fill i Bluephase Style

Tetric EvoCeram Bulk Fill i Bluephase Style

Tetric EvoCeram Bulk Fill je nanohibridni kompozit za ispune zuba u bočnom području, koji se temelji na modernoj tehnologiji, otvrdnjava svjetlom i kontrastan...

2212
Napredak bulk tehnologije u izradi ispuna

Napredak bulk tehnologije u izradi ispuna

Linija proizvoda Tetric Evo proizvođača Ivoclar Vivadent naširoko je hvaljena. Već više od deset godina, univerzalni kompozit Tetric EvoCeram® uspješno se koristi u direktnim restaurativnim postupcima. Godine 2011. na tržište je stavljena i...

1947

Komentari

Napiši komentar
Web-stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa, rad sa značajkama društvenih medija i za analizu prometa na web stranici. Pojedinosti potražite u gumbu "Prikaži detalje".
Web stranica koristi kolačiće za personaliziranje sadržaja i oglasa prikazanih na web mjestu.